Nem írtak alá semmit Brüsszelben

2016.02.20. 19:07

A kormányszóvivő szerint akik a záródokumentum visszautalásait megpróbálják félreértelmezni, nem ismerik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor hazudott a magyar embereknek, mert végül megszavazta a brüsszeli EU-csúcs menekültek áthelyezését is megemlítő zárónyilatkozatát. A Jobbik "elképesztő árulással" vádolja a kormányfőt. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint akik a záródokumentum visszautalásait megpróbálják félreértelmezni, nem ismerik az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusát. Kovács Zoltán szombaton hangsúlyozta: az ellenzéki pártok nyilatkozataiból az látszik, hogy nem értik, vagy tudatosan félremagyarázzák az EU-csúcson történteket.

A nyári döntésre vonatkozik

A kormányszóvivő elmondása szerint a többek által hivatkozott utalás a tavaly nyári tanácsi döntésre vonatkozik: ennek alapján a következő két évben 40 ezer közel-keleti és észak-afrikai menekültet helyeznek át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba önkéntes vállalás alapján.

Hangsúlyozta: ez önkéntes szétosztási mechanizmus volt, Magyarország sohasem szavazta meg a kötelező szétosztási kvótát, mi több, csakúgy mint Szlovákia, az Európai Bírósághoz fordult a kötelező betelepítési kvótarendszer ellen.

Magyarország álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról"

- mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szombaton, a február 19-én véget ért EU-csúcs után. Szerinte az eddigi európai migrációs politika megbukott, ezért javasoltak a visegrádi négyek a határok megvédésén alapuló tervet - fejtette ki az MTI-nek.

Egyébként nem szerepel az "önkéntes" kifejezés a menekültek áthelyezéséről szóló részekben a péntek éjjel véget ért EU-csúcs után kiadott dokumentumokban.

Orbán Viktor BrüsszelbenForrás: MTI/Botár Gergely

Érvényesíteni kell Schengent

Kovács Zoltán elmondta, hogy a mostani EU-csúcson először sikerült elfogadtatni a tavaly szeptember óta képviselt magyar álláspontot, hogy az első és legfontosabb feladat az európai határok védelme, és illegálisan senki nem léphet be Európába, továbbá a schengeni szabályokat mindenkinek érvényesítenie kell. Ha ez korábban megtörtént volna, nem lenne szükség olyan lépésekre, mint Ausztriában az elmúlt napokban - tette hozzá.

A pénteki csúcstalálkozó legfontosabb témája a brit reformcsomag volt. Csak olyan intézkedések változtak, amelyek a létező munkavállalási-, illetve szociális juttatási rendszer azon elemeit érintik, amelyekkel vissza lehetett élni. Magyarországnak a közös visegrádi állásponthoz igazodva sikerült elérnie, hogy a munkavállalás és mozgás szabadsága viszont alapvetően sértetlen maradt - emelte ki Kovács Zoltán.

DK: Orbán megszavazta

Orbán Viktor is megszavazta a menekültek kvóták szerinti elosztását tartalmazó záródokumentumot pénteken az EU-csúcson, ezzel „politikai celebbé” vált, aki alkalmatlan arra, hogy megvédje az országot – ezt viszont már Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke mondta szombaton. Szerinte ezzel kiderült, hogy

az elmúlt egy évben tízmillió magyar embernek hazudott a kormányfő”.

A kormány korábban azt állította, hogy a kvóták szerinti elosztás káros, és Magyarország nem enged be egy menekültet sem - mondta Molnár Csaba.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök pálfordulást hajtott végre a menekültügyi kvóták ügyében azzal, hogy támogatta az Európai Tanács menekültek relokációjáról is szóló zárónyilatkozatát. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke úgy fogalmazott, hogy

a kormányfő és kabinetje kettős beszédet folytat a kvótákról”.

Míg belföldön harcos retorikával kikel a kvóta ellen, és aláírásokat gyűjt, addig nemzetközi téren nem áll ki ezen álláspontja mellett – közölte.

Valaki nem ért valamit

A jobbikos képviselő „elképesztő árulásnak” nevezte, hogy Orbán Viktor nem akadályozta meg a zárónyilatkozat elfogadását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK