Két férfit ítélt el a bíróság, akik anyjuk halálában bűnösök

HOME FOR THE AGED interior sitting ALONE BACK VIEW boredom sadness loneliness 70-100 years RETIREMENT HOME EHPAD nursing home specialized nursing home France human person ADULT senior citizen female WOMAN MEDICINE gerontology GERIATRICS psychology nervous
HOME FOR THE AGED Reportage in a state nursing home in Haute-Savoie, France. AMELIE-BENOIST / BSIP
Vágólapra másolva!
Tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szombathelyi Járásbíróság azt a Vas megyei férfit, aki nem hívott orvost 87 éves édesanyjához, miután az idős nő elesett, és az esés okozta szövődményekbe belehalt. Egy másik ügyben hat év börtönre ítéltek egy férfit, mert nem gondozta édesanyját, aki emiatt halt meg. Ez az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A Vas megyei eset még két éve történt, az idős nő elesett a ház előszobájában és combnyaktörést szenvedett. A fia látta mi történt, de mivel egyedül nem tudta felsegíteni az anyját, elment a kocsmába és egy ismerőse segítségét kérte - mondta el az esetről Kissné Réczeg Katalin, a Szombathelyi Törvényszék szóvivője.

Az ágyra fektették a nőt, de

a férfi napokig nem hívott orvost hozzá, pedig látnia kellett, hogy anyjának nagy fájdalmai vannak.

Az idős nő kilenc nappal az elesés után belehalt sérüléseibe, az orvosszakértői vélemény szerint a

halálát a törés miatti zsírembólia, valamint traumás sokk miatti légzési és keringési elégtelenség okozta.

Gyermekük hanyagsága miatt haltak meg az anyák (Képünk illusztráció) Forrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

A szakértői véleményben az áll: ha az asszony időben szakszerű orvosi ellátásban részesült volna, akkor reális esély lett volna az életének megmentésére.

A bíróság megállapítása szerint a férfi észrevette, hogy az édesanyja meghalt, de azt nem jelentette,

napokig a holttesttel egy szobában tartózkodott és közben mindvégig italozott.

A hatóságot a férfi ismerőse értesítette. A Szombathelyi Járásbíróság a vádlottat 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet ellen fellebbezést nem jelentettek be, így az jogerőre emelkedett.

Belehalt a felfekvésekbe

A másik ügyben a Kaposvári Törvényszék hat év börtönre ítélte nem jogerősen azt a férfit, aki ellátatlanul hagyta és ezzel a halálát okozta az édesanyjának.

Vadócz Attila szóvivő elmondta: az 58 éves férfi egy Somogy megyei községben lakott 78 éves édesanyjával. A nő mozgássérült volt, fia segítségére szorult, aki azonban heteken át nem gondoskodott róla megfelelően. Csak azután kért segítséget a szomszédoktól, hogy

az asszony belehalt a felfekvések okozta fertőzésekbe.

A Kaposvári Törvényszék a férfit emberölésben mondta ki bűnösnek, amelyet "eshetőleges szándékkal" követett el: nem akarta édesanyja halálát, de belenyugodott abba, hogy magatartása e következménnyel járhat.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.