Kifizetik a Klik 17 milliárdját

2016.02.23. 14:39

Egy héten belül megoldás születhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, közismert nevén a Klik finanszírozási problémáira - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a köznevelési kerekasztal második, kedden a fővárosban tartott ülése után. Az ülésről több szervezet is távol maradt.

Palkovics László az ülés után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, nincs vita abban, hogy a Klik finanszírozási nehézségekkel küzd, a hiány 17 milliárd forint,  a problémára egy héten belül szeretnének megoldást találni. Ezt az összeget teljes egészében kipótolják majd, az átalakítások során arra kell majd törekedni, hogy a hiány ne termelődjön újra.

Száz szakember, százötven téma

Az oktatási államtitkár hozzátette, hogy az ülésen a hat munkacsoport beszámolt az elmúlt két hétben folytatott tevékenységéről. A munkacsoportok csaknem száz szakembert hívtak meg, és mintegy 150 témát vetettek fel. Palkovics László elmondta még, hogy a tanácskozáson új tagok is bekapcsolódtak a munkába,  így a megyei jogú városok szövetsége, a kisvárosi önkormányzatok országos érdekszövetsége, a katolikus egyház, valamint az óvodapedagógusok.

Platform és sztrájkbizottság

Meghívták az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét (AME) is, amely azonban nem jelent meg a tanácskozáson. Horn György, az AME elnöke az MTI-hez is eljuttatott, az oktatási államtitkárnak küldött levelében jelezte: szervezetük a civil közoktatási platform tagjaként addig nem tud részt venni a kerekasztal munkájában, amíg a pedagógus-sztrájkbizottság 25 pontjában,  illetve a Tanítanék Mozgalom 4 pontjában nem történik megállapodás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK