Feljelentést tesz a Demokratikus Koalíció ellen az Elios Zrt., mivel a cég szerint a párt valótlanul állította, hogy közveszélybe sodornák az embereket. A miniszterelnök vejének volt cégét a kecskeméti beruházásuk befejezése után másfél évvel bírálta a DK. Az Elios vezérigazgatója szerint az általuk elvégzett projektek mindegyike a kivitelezés végeztével az EU kifizetési előírásainak megfelelően jogi, pénzügyi és műszaki felülvizsgálaton esett át. 

Kecskemét új, LED-izzós közterületi lámpái időjárási viszonyoktól függetlenül nem adnak elég fényt, ezért balesetveszélyes helyzetet teremtenek, írja a vs.hu. A baon.hu beszámolója szerint a városban az egykor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. korszerűsítette a közvilágítást. Az üggyel kapcsolatban hétfőn a Demokratikus Koalíció az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához (OLAF) fordult. A Gyurcsány-párt szerint azért keresték meg az uniós testületet, mert a miniszterelnök vejének korábbi érdekeltségi körébe tartozó cég közveszélyes állapotokat teremtett több magyar városban.

Az EB szerint is mintaprojekt

Az Elios Innovatív Zrt. minden közbeszerzési pályázatot szabályosan, a hatályos jogszabályoknak maradéktalanul megfelelve nyert el, a közvilágítás korszerűsítését pedig magas szakmai színvonalon, a vonatkozó hazai és nemzetközi szabványoknak megfelelően végezték el, a munkáért garanciát vállalnak – erről már Sájer Gábor, a cég vezérigazgatója beszélt kedden az Origónak. 

Kecskeméten vita, majd feljelentés lett a közvilágítási vitákbólForrás: Göbl Vilmos

„Az önkormányzatok projektjeinknek köszönhetően minden esetben jelentős, évi több tízmilliós költség- és energiamegtakarítást értek el, ezzel hozzájárultak az Európai Unió klímavédelmi céljainak megvalósításához is. Az Elios az európai közvilágítási piac egyik legjelentősebb szereplője, az Európai Unió területén az Elios végezte az első, teljes városra kiterjedő LED-korszerűsítést. Ezt az Európai Bizottság hivatalos kiadványa mintaprojektnek, az önkormányzatok költségtakarékossági és klímavédelmi megoldásainak szempontjából követendő példának állította” – mondta Sájer.

Fénymérés is volt

A vezérigazgató szerint az Elios által elvégzett projektek mindegyike a kivitelezés végeztével – az EU kifizetési előírásainak megfelelően – jogi, pénzügyi és műszaki felülvizsgálati eljárásokon esett át. Ezek a vizsgálatok semmilyen szabálytalanságot nem állapítottak meg. A projektek zárásakor minden beruházás műszaki átadás-átvételi eljáráson ment keresztül.

A Demokratikus Koalíció szerint az Elios veszélyezteti az emberek biztonságát, az Elios szerint minden rendben vanFotó: Origo

Az Elios a szerződésének megfelelően minden általa kivitelezett projektben – így Zalaegerszegen, Pécsen és Kecskeméten is – hivatalos fényméréseket végzett. A helyszínek a kritikus csomópontok sokaságának megfelelően lettek kijelölve. A hivatalos mérésekből kiderült, a közvilágítás szintje az Elios által kivitelezett projekteken mind az úttesten, mind a járdákon a szabványnak és előírásoknak megfelelő, a helyszínek több mint harmadában a szabvány szintjét jelentősen meghaladó – mondta Sájer Gábor.

Feljelentés

Éppen emiatt az Elios visszautasít minden olyan sajtóban megjelent valótlan állítást, miszerint a cég által kivitelezett projektek műszakilag nem megfelelőek. A projektek átadása óta eltelt másfél évben a cég a műszaki problémákkal kapcsolatos bejelentéseket nem kapott, az átadás után ennyi idővel a kecskeméti közgyűlésen elhangzottak Sájer Gábor szerint a politikai hangulatkeltés kategóriájába tartoznak.

„Az Eliost negatív színben feltüntetni igyekvő, a nem cégünk által kivitelezett projektekkel összemosó, műszaki tényeket, mérési eredményeket figyelmen kívül hagyó valótlan állítások miatt cégünk jogi eljárásokat indít” – mondta a vezérigazgató.

Több városban is vitatják az Elios munkájátForrás: MTI/Lakatos Péter

5350 lámpatestet cseréltek ki

Kecskemét egy uniós projekt keretében cserélt le a majdnem 12 ezer közterületi lámpájából 5350 darabot energiatakarékos LED-fényforrásra, a közbeszerzést az abban az időben Tiborcz István – Orbán Viktor veje – érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. nyerte meg. Ugyanez a cég volt az, amelyik Pécsett és Zalaegerszegen is elvégezte a közvilágítás korszerűsítését.

Tiborcz nélkül már nem megy úgy az Elios 

Orbán Viktor veje 2015. április végén adta el a közbeszerzésekben érintett cégeit, így a Green Investments & Solutions Kft.-t is, amelyen keresztül 50 százalékos tulajdonosa volt az Eliosnak. Csak addig az Elios 4 milliárd forintot nyert el a különféle tendereken. A hírek szerint azért szállt ki ezekből a cégekből, mert megelégelte az őt és családját ért folyamatos támadásokat. 

Tiborcz István nélkül májustól augusztus végéig az év első négy hónapjában elnyert 4 milliárd forintnak a negyede sem jött össze: mióta ő kiszállt a cégből, mindössze nettó 618 millió forint állami megrendelést kapott az Elios. A cég azóta is több közbeszerzésen nyert, így például Kiskunfélegyházán is ők végezhetik el a közvilágítás modernizálását. 

Tiborcz István, Orbán Viktor veje a támadások után szállt ki az EliosbólForrás: Facebook / Orbán Viktor

Nyomoznak az Elios után

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője még 2015 februárjában fordult az OLAF-hoz „Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt”. Az OLAF nyomozást indított, azonban a vizsgálat lezárásáig az ügyet nem kommentálják.

A magyar rendőrség is nyomoz az Elios után, méghozzá azért, mert az LMP 2014 decemberében feljelentést tett. A pártnál ugyanis úgy vélték, hogy az Elios néhány győzelmét lejtős pályán szerezte meg.