Már nem érdekli a NAV-ot, mennyi üzemanyag van az autónkban

Kárpátalja csempészet magyar-ukrán határ
Vágólapra másolva!
Már nem kell nyilatkoznia az utazóknak az ukrán-határon arról, hogy mennyi üzemanyag van az utójukban. Az intézkedést négy éve vezették be, de a NAV szerint mára fölösleges adminisztráció lett.
Vágólapra másolva!

Már nem kell nyilatkozni a magyar-ukrán határon az utazóknak arról, mennyi üzemanyag van az autójukban – tudtuk meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztályától. Ezzel egy kellemetlen és mára fölöslegesnek tűnő adminisztrációs tehertől szabadultak meg autósok.

Már nem indokolt

A most visszavont intézkedést

– mondta az Origónak Suller Attila. A NAV vám- és jövedéki szóvivője szerint azonban a mostani tapasztalatok alapján már nem indokolt a fenntartása, ezért február 17-én visszavonták.

Már nem kell nyiltakozni arról, hogy mennyi üzemanyag van az autóban Forrás: Origo

A szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy továbbra is szigorúan ellenőrzik a hazai és uniós vámszabályok, illetve az 1954-es, a turistaforgalom vámkönnyítéséről szóló New York-i egyezmény betartását. Ez határozza meg a turista fogalmát és azt, hogy miből mennyit vihetnek át a határon.

Már nem biztos, hogy megéri

Elvileg tehát könnyebb lenne Ukrajnából üzemanyagot csempészni az autó tankjában, ám kérdés, hogy mennyire érné meg.

2012-ben ugyanis rekord magasak voltak a hazai üzemanyagárak.

A benzin négy éve áprilisban érte el a csúcsát, 454 forintba került egy liter. A gázolaj 2012 januárjában volt a legdrágább 449 forinttal.

2012-ben rekordmagasak voltak az üzemanyagárak Fotó: Szabó Balázs [origo]

Azóta az árak jelentősen csökkentek: jelenleg a benzin 328 forintba, a gázolaj pedig 316 forintba kerül. Ukrajnában azonban még most is olcsóbb az üzemanyag: a benzin 207, a gázolaj 169 forintba kerül.

Inkább a cigi megy

A magyar-ukrán határ az elmúlt években nem is az üzemanyag turizmus, hanem a cigarettacsempészek miatt került a figyelem középpontjába. Tavaly nyáron az Origo cikke kapcsán rendelt el vizsgálatot Orbán Viktor, hogy kiderüljön,

igazak-e azok a hírek, miszerint a csempészetben magyar határőrök is érintettek.

Július végén aztán 21, az ukrán határnál dolgozó vámost vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint kenőpénzekért cserébe átengedték a határon az autóba rejtett ukrán dohányárut.