Népszavazást követeltek a tüntetők a Parlamentnél

nemzeti választási iroda tüntetés
Vágólapra másolva!
A demokráciáért tüntettek kedden este az Alkotmány utcában a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt, ahol délelőtt kigyúrt kopaszokkal "küzdött" az MSZP, hogy beadhassa újabb, a vasárnapi boltzár eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését. Végül az MSZP lemaradt, pedig elsőként érkezett.
Vágólapra másolva!

Mintegy százan gyűltek össze a Parlament közelében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt: éppen 12 órával azután, hogy hajnalban megérkeztek ugyanide az MSZP politikusai, hogy - várva a Kúria döntését - újra beadhassák népszavazási kezdeményezésüket a vasárnapi boltzár eltörlésére.

A tüntetésre az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas transzparensekkel készült Forrás: Origo

A demonstráción megjelent több szocialista politikus, köztük Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Alexa György is.

"Nem megyünk vasárnap templomba" - hirdeti egy transzparens a tüntetők között Forrás: Origo

Az időközben kétszáz fősre nőtt tömegben felbukkant az Együtt táblája is.

Folyamatosan nő a tüntető tömeg, a rendőrök lezárták a környéket Forrás: Origo

Valamint feltűnt egy olyan transzparens is, amelyre Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének a Magyar Nemzetben megjelent interjújából vett alábbi idézet volt olvasható:

A rendőrség hat óra után nem sokkal lezárta az Alkotmány utca érintett szakszát.

Felszólalt az MSZP elnöke is

Az MSZP elnöke, Tóbiás József is megjelent a tüntetésen és rövid beszédet mondott. Tóbiás azt mondta, reggel még úgy ébredt, hogy jogállam volt Magyaroraszágon, de aztán nem sokkal később megakadályoztak egy embert abban, hogy elmondja a véleményét. A politikus szerint

Orbán Viktor miniszterelnöknek tisztáznia kell, kinek érdekében állt mindez,

miközben az emberek 72 százaléka nem támogatja a vasárnapi boltzárat. Szerinte Orbánnak a "magánhadseregek" szerepét is tisztáznia kell. Szerinte ezt egy módon teheti meg: utat enged a népszavazásoknak. Szembe kell néznie a kormányfőnek és a Fidesznek a választóival - tette hozzá.

Tóbiás József MSZP-elnök politikai terrororizmust emlegetett Fotó: Bielik István - Origo

A pártelnök előzőleg, napközben arról beszélt, hogy "Ma a Fidesz újra megakadályozta a népakarat érvényre juttatását, ezúttal erőszakosan tette ezt, a politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva."

Ilyen egy búcsúban sincs

Miközben a tömeg azt skandálta, "Népszavazást!", felszólalt Gőgös Zoltán szocialista politikus is, aki a reggeli eseményekről azt mondta:

Szerinte a kopaszokat "kiképezték és felbérelték, fekete dzsekijük pedig eltakarja a barna inget". Mint mondta, Kubatov Gábor nem akarhat "ilyen barnainges diktatúrát". A hétvégi salgótarjáni időközi választásra utalva felvetette: "vajon ott fog állni Kubatov bandája, és pipálgatja, ki hogyan szavazott?"

Gőgös Zoltán (balra) is ott volt délelőtt a Nemzeti Választási Iroda blokádjánál Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szocialista polirtikus a földdel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésre utalva megjegyezte: legalább ezt a kérdésüket elfogadták, így "egy gazemberséget megakadályozhatunk."

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke szerint "ilyet csak diktatúrában csinálnak, mert a diktátor fél, nem tud kormányozni és alig várja, hogy újra elinduljanak a menekültek." Török Zsolt szocialista politikus pedig arról beszélt:

A tüntetés végére mintegy háromszáz fősre nőtt tömeg hazavonult, rendbontás, atrocitás nem történt.

Beelőzték délelőtt az MSZP-t

Mint arról az Origo beszámolt, nem ért véget a boltzár ügyében jó ideje tartó huzavona: ugyan a népszavazás megindítását a Kúria döntése megakadályozta, ezzel megnyílt a lehetőség egy újabb kérdés beadása előtt ebben a témában. Ám a lehetőségről az MSZP lecsúszott: beelőzték őket.

Blokád a Nemzeti Választási Iroda aulájában néhány órával korábban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezután szerveztek estére tüntetést a Facebookon. A Tüntetés a demokráciáért a Választási Irodánál! elnevezésű Facebook-csoport felhívása szerint "Ismeretlen népszavazáskezdeményező bőrfejűek csoportja ma reggel hatra jött a választási irodához".

Ilyet csak diktatúrák csinálnak!

A tüntetés résztvevőit pedig arra bíztatták, hogy este jelenjenek meg az NVI épülete előtt, méghozzá kockás ingben. Azt is írták, "a Fidesz verőemberekkel próbálja megakadályozni, hogy az MSZP ismételten beadja a népszavazási kérelmét. (...) Ilyet csak diktatúrák csinálnak!"