Videó a meghiúsult szoboravatásról

Letakarták egy molinóval Donáth György szobrát
Vágólapra másolva!
Tüntetők jelentek meg a Páva utca és az Üllői út sarkán, ahol egy zsidótörvényeket támogató második világháborús parlamenti képviselő szobrát leplezte volna le Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt miniszterelnök. A szobrot nem avatták fel, viszont rendőrök védték.
Vágólapra másolva!

Tüntetők akadályozták meg Donáth György szobrának felavatását Budapesten, az Üllői út és a Páva utca sarkán. A demonstrálók antirasszista jelszavakat kiabáltak, azt követelték, hogy a szobrot távolítsák el a sarokról. Donáth György a második világháború alatt parlamenti képviselő volt Magyarországon.

Támogatta a zsidótörvényeket, és németellenes nézeteiről is híres volt.

A tüntetők szerint Donáth rasszista politikus volt, ezért sincs helye a Holokauszt Emlékközpont közelében a szobrának. Mint kiderült, a demonstrálók egy része a Societas baloldali ifjúsági mozgalomtól érkezett, az eseményen pedig szervezőként vett részt Torzsa Sándor, a mozgalom elnöke is.

Letakarták egy molinóval Donáth György szobrát Forrás: Origo

A szobrot Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt miniszterelnök avatta volna fel. Meg is jelentek a helyszínen, ám végül úgy döntöttek, távoznak. Az Origo tudósítója megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy miért mennek el. A politikus azt mondta, hogy méltatlan lenne Donáth György emlékéhez a kiabáló tüntetők között felavatni a szobrát.

Gulyás Gergely elhagyta a helyszínt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Megkérdeztük Gulyás Gergelyt arról is, hogy mit szól Donáth György németellenes és antiszemita nézeteihez. A Fidesz alelnöke azt mondta, hogy a kisebbségeket kirekesztő nézetekkel nem ért egyet sem ő, sem pártja. "Donáth György mártírhalált halt, ezért megérdemli, hogy szobra legyen Budapesten" - mondta a politikus.

Gulyás szerint a szobrot egy későbbi alkalommal avatják majd fel.

Kérdeztük Boros Pétert is Donáth antiszemitizmusáról, mire ő türelmetlenül legyintett: ezerszer elmondta már, hogy az életmű egészére kell megemlékezni a szoborral, nem pedig egyes, vitatható mondatokra.

Tüntetők a félig leleplezett Dontáh-szobornál Fotó: Marton Szilvia - Origo

Bárdos-Deák Ágnes, a tüntetők egyik felszólalója azt mondta, a szoboravatást megakadályozó nagyjából százfős tömegnek, hogy Gulyás Gergely és Boross Péter megfutamodtak a helyszínről. A Kontroll Csoport énekesnője arról is beszélt, hogy később sem hagyják majd felavatni a szobrot.

A szoborra végül Erőss Gábor PM-elnökségi tag, józsefvárosi önkormányzati képviselő zacskót húzott. „Aki a lopakodó szoborfasizmus ellen harcol, az az ápolónőkért, tanítókért, kisemmizett gazdákért is harcol” – írta az akcióról szóló Facebook-posztjában.

Szinte verekedés tört ki a Donáth-emlékmű támogatói és ellenzői között Fotó: Marton Szilvia - Origo

A szoborállítást megakadályozó tüntetők akciójáról az Origo tudósítója videót is készített.

A szobrot rendőrök vették körbe, hogy védjék a tüntetőktől. Azokat a demonstrálókat, akik az úttesten álltak, a rendőrök felterelték a járdára.

Idegenellenes, de nem nyilas

Donáth György 1938 és 1945 között a Magyar Élet Pártjának képviselője, majd országos alelnöke is volt. Nyíltan antiszemita politikusként szorgalmazta a zsidótörvények bevezetését, de

nem csak a hazai zsidóságot, hanem a svábokat is idegen, és a magyar érdekek szempontjából kártékony csoportnak tekintette.

Donáth György nem tagadta antiszemitizmusát, de nácikkal, nyilasokkal sem rokonszenvezett Fotó: Marton Szilvia - Origo

Álláspontját egyértelműen jelzi, hogy 1938-től a nép mozgalmakat összefogó Egyesületközi Együttműködés elnöke is volt - azé a szervezeté, ami már alapszabályában leszögezi: "a magyar élet bárminő irányításából ki akarjuk zárni azokat a fajokat és népelemeket amelyek a magyarságra és az itt élő nemzetiségekre egyaránt károsnak ítélünk, elsősorban a zsidóságot."

Donáth György ugyanakkor kormánypárti képviselőként szemben állt a nemzetiszocialistákkal, és elutasította a szerinte ideológia nélküli nyilas szervezetet - helyettük a németellenes Magyar Testvéri Szövetséget választotta.

Mártírságát támogatói azzal magyarázzák, hogy amikor az ÁVO köztársaságellenes összeesküvéssel vádolta meg Donáthot és társait, a politikus minden vádpontot magára vállalt, hogy mentse társait. Őt sújtották aztán a legsúlyosabb ítélettel: 1947. október 23-án kivégezték.

Hómant halasztották

Nem csak Donáth György emlékművének avatását kísérte botrány: heves tiltakozást váltott ki az a terv is, hogy Székesfehérváron szobrot állítsanak az egykori kultuszminiszter Hóman Bálintnak, aki szintén vállaltan antiszemita nézeteket vallott.

Hóman Bálint arcképével ellátott molinó a tervezett szoborállítás helyszínén. A székesfehérvári avatóünnepséget végül elhalasztották Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hiába támogatta a szoborállítást székesfehérvári közgyűlés, az ellen az izraeli nagykövet, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja is tiltakozott - végül Orbán Viktor is elhatárolódott a szoborállítástól. A Hóman Bálint Alapítvány így végül elhalasztotta az emlékmű felavatását, bár arról továbbra sem mondanak le.