Honnan tudta egy magánszemély, hogy milyen bejelentést fog tenni Orbán Viktor, hogy a kedvéért másfél órával korábban visszavonhassa saját, a kormány kvótaügyi referendumát blokkoló kezdeményezését? Onnan, hogy Rogán Antal mondta neki, és meggyőzte, hogy a kormány sokkal jobb kérdést ad be.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerda délelőtt találkozott azzal a magánszeméllyel, aki a kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezést korábban beadta, majd másfél órával Orbán Viktor sajtótájékoztatója előtt váratlanul visszavonta, így a kormány kvótaügyi referendumát már nem akadályozta az ő kérdése.

A kormányé jobb lesz - ígérte

A miniszter kezdeményezésére létrejött találkozón Rogán Antal közölte Csabai Józseffel, hogy a kormány is szeretne népszavazást a betelepítési kvótáról.

Rogán Antal miniszter személyesen győzte meg a beadványozó állampolgártForrás: MTI/Kovács Tamás

Jelezte, szerinte a kormány kérdése tárgyszerűbb, megfelel az alkotmányosság követelményeinek, ezért arra kérte Csabait, hogy a saját kérdését vonja vissza - közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Megértéssel fogadta, visszavonta

Rogán kérését a beadványozó állampolgár "megértéssel fogadta", és eleget tett neki. Így megnyílt a jogi lehetőség arra, hogy a kormány benyújtsa népszavazási kezdeményezését  a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Ha Csabai nem vonja vissza a még február 17-én benyújtott saját javaslatát, akkor az NVB elutasította volna a kormányét, hiszen egy témában egyszerre csak egy kérdés lehet.

Orbán Viktor bejelenti a kormány népszavazási kezdeményezésétFotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, másfél órával Csabai saját kezdeményezésének visszavonása után Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A kérdésük úgy szól: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"