Az Origo olvasói nem hitték el a Fidesz érveit

Nemzeti Választási Iroda, blokád
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23.
Vágólapra másolva!
Fradi-szimpatizánsok, fideszes kapcsolatokkal rendelkező kopaszok és az exfideszes herceghalmi polgármester felesége mint beadványozó – több jel is utal arra, hogy a jobboldalhoz köthetők a keddi, a Nemzeti Választási Irodánál zajló események, amelyek miatt az MSZP lecsúszott a boltzáras népszavazásról. Az Origo olvasóinak több mint 70 százaléka szerint a Fidesz szervezte a balhét.
Vágólapra másolva!

A Fidesz tagadja, hogy bármilyen módon köze lenne a Nemzeti Választási Iroda épületénél kedden történt eseményekhez, noha

leginkább a Fidesznek állhatott érdekében, hogy az MSZP ne tudjon újabb népszavazási kezdeményezést benyújtani

a vasárnapi boltzár ellen. Eközben több jel is utal arra, hogy szervezett akcióról lehetett szó, ráadásul az ügy szálai a jobboldalhoz vezetnek.

Visszautasítottak, hárítottak

A Fidesz semmilyen módon nem érintett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtekben – cáfolta az MSZP és több ellenzéki párt vádját már röviddel az események után Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese. Később a Fidesz-frakció is közleményt adott ki, amelyben visszautasított minden vádat, ami az NVI-nél történt eseménnyel kapcsolatba hozta volna.

Az MSZP-s Nyakó István kopaszok gyűrűjében a Nemzeti Választási Iroda aulájában Forrás: Origo

Sőt, közleményében

a Fidesz a szocialistákat okolta, mondván: képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni,

és nyilvánvaló, hogy csak a balhéban, a botránykeltésben érdekeltek. Szerintük ezzel a szocialisták csak a teljes alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot. A Fidesz elítéli a történteket és a szocialisták botránykeltését – írták.

Nem hisznek a Fidesznek

Az Origo ezután szavazást indított, hogy felmérje: vajon kinek ad igazat a közvélemény. Ezt a kérdést tettük fel: Ön szerint kinek az érdekében állt a keddi balhé? A kedden kora este indított szavazásra szerda délelőtt 10 óráig csaknem 13 ezer szavazat érkezett. A nem reprezentatív közvélemény-kutatás eredményei alapján úgy tűnik, az Origo olvasói nem hisznek a Fidesznek.

Az Origo olvasóinak túlnyomó többsége – 72 százaléka – úgy véli, a Fidesz áll a "balhé" mögött. A kormánypárti közleményben sugallt forgatókönyvet, miszerint az MSZP maga szervezhette a balhét, már jóval kevesebben, a válaszadók 7 százaléka tartja csak hihetőnek. Mindössze 1 százalék gondolja úgy, hogy az LMP áll a szocialisták kezdeményezésének meghiúsítása mögött.

Az Origo által vázolt lehetőségek és érvek: kinek az érdeke?

1. Az MSZP szervezte: A szocialisták gyalázatosan állnak, már csak abban bízhatnak, hogy a botrány után megsajnálják őket, és melléjük állnak.

2. A Fidesz szervezte: A Fidesz vezeti ugyan a felméréseket, de - mint a tanárok elégedetlensége miatti tiltakozás is jelzi - kockázatos lenne egy népszavazás, ami a kormányról szóló referendumnak tűnne.

3. Gyurcsány szervezte: A szocialisták volt elnöke és volt kormányfő számára az a legfontosabb, hogy lenyomja a szocialistákat, emiatt pedig nem áll érdekében egy sikeres MSZP-s népszavazás.

4. Az LMP szervezte: A zöldpártként indult politikai erő soha sem volt barátja a szabad versenynek és a kapitalizmusnak, ezért nem akarnák, hogy a tőkések vasárnap is keressenek.

5. Erdösi Lászlóné szervezte: Amióta vasárnapi boltzár van, Erdösi Lászlónét gyakrabban meglátogatja az unokája, mert nem tud plázázni. Erdösi Lászlóné ezért támogatja a boltzárat. A túlbuzgó unoka pedig szólt edzőtermi barátainak, akik elkísérték Erdösi Lászlónét az NVI-be.

Az Origo szavazásának állása szerdán délelőtt 10 órakor – csaknem 13 ezer szavazat Forrás: Origo

A válaszadók 6 százaléka nem a Fideszt és nem is az MSZP-t sejti az ügy mögött, hanem a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét, Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt. Ennél többen – 14 százalék – voksoltak arra, hogy az MSZP-s Nyakó Istvánt beelőző magánszemély, Erdősi Lászlóné beadványozó "magánakciójáról" van szó.

Exfideszes polgármester felesége

Mint arról az Origo is beszámolt, a beadványozó, a helyszínen hallgatásba burkolózó Erdősi Lászlóné személye is érdekes. Kiderült ugyanis, hogy a titokzatos, ősz hajú nő, aki az NVI-nél – a kopasz férfiak segítségével – megelőzte az MSZP-t, nem más, mint a Pest megyei Herceghalom exfideszes, jelenleg független polgármesterének felesége.

Erdősi Lászlóné magánszemély, aki az MSZP-t beelőzve kérdést nyújtott be a boltzárról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kopasz férfiak egyenbeadványokkal érkeztek az NVI épületébe, és

a mappákba bekészített népszavazási kezdeményezések segítettek kideríteni, ki is valójában a beadványozó.

Az Origo fotósa által lekapott áttetsző mappán át rosszul olvasható szövegből azonban kideríthető a beadványozó – közben az NVI által is nyilvánosságra hozott – neve, sőt a címe is.

A kopasz emberek mappákkal érkeztek, bennük Erdősi Lászlóné népszavazási beadványa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Index elérte Erdősi Lászlónét és a férjét, Erdős László András herceghalmi polgármestert is. Ő elárulta, hogy

a felesége előzte meg az MSZP-t az NVI épületében.

Nem sokkal később reagált a felfedezésre a Fidesz is, mondván: "Erdősi László András független polgármester, 2014-ben az önkormányzati választáson a Fidesz saját jelöltet is állított vele szemben."

Hivatalában kerestük a polgármestert

Az Origo tudósítója szerda délelőtt hivatalában, a Pest megyei Herceghalmon kereste Erdős László András polgármestert. A Polgármesteri Hivatalban előbb azt mondták, hogy nincs bent, majd később pontosítottak: a polgármester bent van, dolgozik, de nem kíván nyilatkozni.

Az Index információi szerint Varró Ádámnak hívják azt a hölgyet kísérő férfit, aki a döntő pillanatban megelőzte Nyakó Istvánt az időbélyegzőnél. Varró Ádám pedig Kubatov Gábor titkárának, Kindlovits Máténak volt az osztálytársa a XVII. kerületi Pál Apostol Gimnáziumban. Nekik szintén osztálytársuk volt Sipos Bence, aki jelenleg a Fradi kommunikációs igazgatója.

Népszavazást követeltek

Mint arról az Origo beszámolt, a demokráciáért tüntettek kedden este az Alkotmány utcában a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt, ahol délelőtt kigyúrt kopaszokkal "küzdött" az MSZP.

A mintegy háromszáz fős tömeg azt skandálta, "Népszavazást!",

és felszólalt Tóbiás József pártelnök, valamint több szocialista politikus is.

Kedden este több százan tüntettek a demokráciáért az NVI épülete előtt Forrás: Origo

Feltűnt egy olyan transzparens is, amelyen Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének a Magyar Nemzetben megjelent interjújából vett alábbi idézet volt olvasható:

Beszédet mondott a demonstráción Tóbiás József, az MSZP elnöke is. Azt mondta, reggel még úgy ébredt, hogy jogállam van Magyarországon, de aztán nem sokkal később megakadályoztak egy embert abban, hogy elmondja a véleményét. A politikus szerint

Orbán Viktor miniszterelnöknek tisztáznia kell, kinek az érdekében állt mindez,

miközben az emberek 72 százaléka nem támogatja a vasárnapi boltzárat.

Már a fideszesek sem akarják

Az MSZP-elnök által említett közvélemény-kutatás még tavaly nyári, de jól mutatja a közhangulat változását a vasárnapi boltzár kérdésében. Míg ugyanis

tavaly tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, pár hónappal később, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki,

hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján – derült ki a Medián felméréséből.

Már a Fidesz-szavazók sem örülnek a vasárnapi boltzárnak Fotó: Marton Szilvia - Origo

Minden társadalmi csoport ellenzi a vasárnapi zárva tartást – ez volt a közvélemény-kutatás eredménye. Az Intézet 1200 embert kérdezett meg, és

a válaszadók 72 százaléka gondolta úgy, hogy az üzleteknek vasárnap is nyitva kellene lenniük.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint a zárva tartást pártállástól függetlenül ellenzik, sőt a legnagyobb mértékben éppen a kormánypárti szavazók véleménye változott meg tavaly néhány hónap alatt. A Fideszesek körében márciusban még kisebbségben voltak a vasárnapi nyitvatartás hívei (45 százalék), májusra azonban már közel kétharmadosra nőtt az arányuk.

Ez a kérdés játszik most

A Nyakó Istvánt megelőző Erdősi Lászlóné végül az alábbi kérdést nyújtotta be:

A Nemzeti Választási Iroda honlapján az is látszik, hogy utána Nyakó István is beadta a kérdést, amivel eredetileg készült. Ez pedig így hangzik:

Utóbbinak viszont alighanem az lesz a sorsa, hogy elkésettségre hivatkozva a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja majd, mondván: a témában van már egy kezdeményezés, amelyik előbb érkezett.

Ön viszont az Origón szavazhat a szocialisták és Erdősi Lászlóné kérdéseire:

Szavazzon!

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Szavazzon!

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt?