Földre küldték Simicskát

2016.02.25. 16:09

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Közbeszerzési Hatóság korábbi döntését, így Simicska Lajos cége három évig nem indulhat közbeszerzési pályázaton.

A Fővárosi Törvényszék jogerőre emelkedett végzésben megváltoztatta az elsőfokú bíróság korábbi döntését  a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderrel kapcsolatban; a törvényszék igazat adott a Közgép Zrt.-vel szemben a Közbeszerzési Hatóságnak abban, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasító határozatának végrehajtását nem lehet felfüggeszteni. A Közbeszerzési Hatóság közleményében felidézte: a Közgép Zrt.-t az ajánlatkérő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azért zárta ki három évre, mert a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderen az ajánlattevőt hamis adatszolgáltatáson érte.

Első fokon megúszták

A Közgép Zrt. jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amelyet az - a kérést megalapozatlannak ítélve - elutasított. Ezek után a Közgép Zrt. bíróságon támadta meg a döntőbizottság határozatát, és kérte a végrehajtás felfüggesztését. Az elsőfokú bíróság helyt adott a kérelemnek, és elrendelte a végrehajtás felfüggesztését. Ezt a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottság jogsértőnek ítélte, és fellebbezéssel élt.

Töretlen bírói gyakorlat

A közlemény szerint Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke ezt azzal indokolta, hogy az elsőfokú bírósági végzés jogsértő és tartalmilag megalapozatlan. Az irányadó eljárásjogi szabályozás és a töretlen bírói gyakorlat szerint ugyanis fogalmilag kizárt, értelmezhetetlen a végrehajtás felfüggesztése egy kérelem elutasításáról szóló határozattal szemben. A Fővárosi Törvényszék döntése ezt az álláspontot erősítette meg. A hamis adatszolgáltatás ügye egy másik peres eljárásban még folyamatban van, így amíg az ügyben jogerős ítélet nem születik, a Közgép Zrt. marad a kizárt ajánlattevők listáján  - közölte a Közbeszerzési Hatóság.