Megnézheti a kommunista vezetők adatlapjait

LENIN, Vlagyimir Iljics
Szeged, 2016. február 24. Komócsin Zoltán kommunista politikust ábrázoló szobor, mellette egy Lenin-portré a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a pártállami időszak Csongrád megyei közigazgatásáról nyílt, Pártkontroll című kiállításon Szegeden, a megyei kormányhivatal épületében 2016. február 24-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Mintegy félezer olyan kommunista vezetőről tesz közzé adatbázist a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, akik részt vettek az 1956-os forradalom elfojtásában, valamint az azt követő megtorlásban - közölte a bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!

Földváryné Kiss Réka a kommunizmus áldozatainak emléknapján azt mondta, hogy egy nagyszabású kutatómunka első eredményeit hozzák nyilvánosságra, és a szakma számára is sok újdonságot tartalmaz az adatbázis, amelyet folyamatosan bővítenek majd.

A gyűjtés a hatalom birtokosaira összpontosított:

bírákról, állambiztonsági tisztekről, munkásőrökről, pártvezetőkről, valamint sortüzek vezénylőiről kerülnek ki adatok a honlapra.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) elnöke az állami televízióban azt mondta, hogy óriási munkát végeztek, intézményi összefogással. Össze kellett fésülni az elmúlt huszonöt év anyagait, ugyanis sok mindent feltártak már a múltból.

Pályaképek, életutak

Földváryné Kiss Réka szerint a legnagyobb újdonság, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára segítségével elkészítették az állambiztonsági vezetők - mintegy 300 ember - pályaképét, valamint azon vizsgálótisztek életútjának feltérképezését is megkezdték, akik ügyei halálos ítélettel zárultak.

A dokumentumok a http://www.neb.hu/hu/kommunista-hatalombirtokosok-1956 címen olvashatóak.