Szijjártó Péter: Megváltozott a fenyegetés formája

2016.02.25. 13:16

Biztonságpolitikai konferenciát tartanak Budapesten. A találkozó középpontjában a menekültkrízis és a NATO áll, amiket kénytelenek vagyunk egy platformra helyezni, fogalmazott Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter szerint új világrend van kialakulóban, amiben lesznek nyertesek és vesztesek; Magyarország a győztes oldalon szeretne állni.

Nem azt mondom, hogy a migráció egyenlő a terrorizmussal, ezt senki sem állítja, azonban amikor emberek ezressével lépnek be Európába, akikről nem tudunk semmit, egyértelműen fokozzák a terrorveszélyt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a fővárosban rendezett biztonságpolitikai konferencián. Az Euro-atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány által rendezett találkozó középpontjába a menekültválság, az európai stabilitás és NATO-Oroszország viszony került. 

Szijjártó Péter beszél a biztonságpolitikai konferenciánForrás: MTI/Kovács Tamás

Növekvő terrorveszély

Szijjártó szerint napjainkra a fenyegetés formája megváltozott; sokkal kiszámíthatatlanabb és összetettebbé vált, ami új kihívások elé állítja a biztonságpolitikát. Kénytelenek vagyunk a menekültkérdést és a NATO-t egy platformra helyezni. Az illegális bevándorlás igenis növeli a terrorveszélyt Európában, véli a magyar külügyminiszter. Schengen határai védtelenné váltak. Magyarország jól tudja, mennyire nehéz egy szárazföldi határvonalat védelmezni, ezért is szkeptikus a magyar kormány, miként lehetséges a görög-török határt hatékonyan védeni. Alternatív megoldásra van szükség, amire megoldásként a macedón- és a görög határvonal megerősítését ajánlja.

Oroszország kulcsfigura

Szijjártó szerint a menekültkérdés kezelésében a probléma forrását kell megszűntetni, ami a jelen esetben Szíria. A polgárháború sújtotta ország helyzetének rendezése a szuperhatalmak (Egyesült Államok és Oroszország) megegyezése nélkül azonban nem lehetséges. El kell érni, hogy az észak-atlanti szövetség (NATO) és az orosz álláspont közeledjen. A jövőben szükségünk van arra, hogy Oroszország a mi oldalunkon álljon. Nem ésszerű olyan lépéseket tenni, ami ellehetetleníti az együttműködést Oroszországgal. A magyar miniszter kitért arra is, hogy egy új világrend van kialakulóban. A folyamat még nem zárult le. Ebben az újrarendeződésben elkerülhetetlenül lesznek vesztesek és győztesek. Magyarország a győztes oldalra szeretne kerülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK