Kihallgatják a migránsijesztő kamionost

Vágólapra másolva!
Telefonon egyeztetett időpontot a rendőrséggel az a magyar kamionsofőr, aki Calais-nál kamionnal indult el nagy sebességgel a menekültek irányába még tavaly. A férfi azt mondja, a lakásához is elmentek a rendőrök, de ő nem volt otthon. Idézést ígértek neki. 
Vágólapra másolva!

Kihallgatásra kell mennie annak a magyar kamionsofőrnek, aki tavaly Franciaországban az autópálya szélén sétáló menekültekre ijesztett rá: nagy sebességgel elindult az irányukba. A kihallgatás április 1-jén lesz – ezt Jeddi Árpád Levente, a kamionsofőr mondta el az Origónak.

A rendőrök először személyesen keresték,

de nem találták otthon, mivel külföldön dolgozik.

"Ezután telefonon egyeztettem a rendőrökkel több alkalommal is. Utoljára azzal hívtak fel, hogy hivatalos idézést is küldenek majd postán" – mondta a férfi. Azt nem tudja, hogy tanúként vagy gyanúsítottként idézik-e be. Arról sem beszélt a rendőrökkel, hogy konkrétan milyen ügy miatt keresik. "Az biztos, hogy én egy olyan rendőrrel beszéltem, aki a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályán dolgozik" – mondta a férfi. Azt is hozzátette, hogy "sejti, miről van szó".

Kerestük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot is az ügyben. A rendőrök csak annyit mondtak, hogy az eljárás még tart, és bővebb tájékoztatást nem kívánnak adni.

Jeddi Árpád Levente videójának megjelenése után két feljelentést is tett a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a feljelentés nyomán eljárást indított közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt

ismeretlen tettes ellen.

Tényi István egy másik bejelentésében azt kérte, a rendőrség vizsgálja ki, hogy a kamionos viselkedése felveti-e a közösség elleni erőszak gyanúját.

A kamionsofőr azzal vált világszerte ismertté, hogy tavaly novemberben a YouTube-ra feltöltött egy elég ijesztő videót. Azokon a felvételeken az látszik, hogy az autópályán sétáló férfiak kamionokra próbálnak meg felmászni. A magyar férfi járművére is felugranak, a visszapillantó tükrét behajtják. A férfi végül nagy gázzal elindul a menekültek felé. Az autópályán sétáló férfiak a közeledő kamion láttán félreugranak a jármű elől.

Miközben a menekültek felé halad, folyamatosan szidalmazza, fenyegeti őket. Többször "ingyenélő patkányoknak" nevezi a közeli menekülttábor lakóit.

A férfit az eset után sikerült megszólaltatnunk. Jeddi Árpád Levente az Origónak akkor azt mondta, hogy nem tört a menekültek életére, de valóban nagy gázzal indult el.

Tavaly rendszeresen próbálkoztak kamionokra kapaszkodni a menekültek. Többen meg is haltak. Egy másik magyar kamionos járművében holttestet is találtak tavaly szeptemberben Forrás: AFP/Philippe Huguen

Azt mondta, azért tette ezt, hogy az emberek ne tudjanak felkapaszkodni a járművére. Azt állította, azért indult el a menekültek irányába, mert

épp kikerült valamit.

Jeddi Árpád Leventével az Origo után a BBC is interjút készített, de esetéről írt a Le Figaro című francia és a The Guardian című brit lap is.

A férfit az eset után kirúgták addigi munkahelyéről, de év elején ismét talált munkát.

Közben a francia hatóságok úgy döntöttek, hogy Calais mellett felszámolják a menekültek sátortáborát. "Módszeresen, a kellő időt biztosítva ürítjük ki a tábort, mert nem fogadhatjuk el azokat a szörnyű körülményeket, amelyek között a migránsok élnek, ez méltatlan" – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök néhány napja egy rádióinterjúban.