Elvitték Donáth György szobrát a IX. kerületből. A zsidótörvényeket támogató politikus szobrát szerdán avatták volna fel, de ezt végül tüntetők megakadályozták.

Elvitték az antiszemita magyar politikus, Donáth György mellszobrát a Ferencvárosból, az Üllői út és a Páva utca sarkáról - írja a Nol.hu. A szoboravatást két napja tüntetők akadályozták meg.

Elvitték Donáth György szobrátFotó: Marton Szilvia - Origo

A lapnak az egyik munkás azt mondta, hogy Donáth mellszobrát egykor kezdték leemelni a posztamensről, és egy óra alatt végeztek a munkával. A szobor talapzata ugyan a helyén maradt, de a rajta lévő feliratot egy márványlappal takarták el. 

Arra a kérdésre, hogy a szobor eltávolítására ki adott megbízást, a lapnak nyilatkozó munkás a Magyar Politikai Foglyok Szövetségét és a Szabadságharcosok Szövetségét említette.

Méltatlan lett volna

A zsidótörvényeket támogató második világháborús parlamenti képviselő szobrát Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt miniszterelnök avatta volna fel szerdán. A szobor leleplezését azonban a tüntetők megakadályozták. A szerdai eseményekről az Origo munkatársa videót is készített.

Gulyás Gergely szerdán azt mondta az Origó tudósítójának, hogy méltatlan lenne Donáth György emlékéhez a kiabáló tüntetők között felavatni a szobrát.