Kicsit fél az államfő húga, de belevág a Klik átszabásába

Pölöskei Gáborné Klik
Vágólapra másolva!
Némi félelemmel vállalta el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöki pozícióját az erőforrás-minisztérium eddigi helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné, aki Áder János köztársasági elnök húga. Első feladata az lesz, hogy júliusra teljesen átszervezze a sok kritikát kapott állami intézményfenntartót. A kormány idén 38 milliárd forintot ad a Kliknek.
Vágólapra másolva!

Noha 17 éve dolgozik a közigazgatásban az oktatásirányítás területén, Pölöskei Gáborné (Áder János köztársasági elnök húga) elismerte, kicsit félt elvállalni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetői posztját. Mint arról az Origo beszámolt, az erőforrástárca csütörtökön jelentette be az új vezetést.

Az első a tartozások rendezése

Az első és legfontosabb feladatnak a tartozások rendezését nevezte Pölöskei Gáborné. Ezt követi a biztonságos működés megteremtése, majd az, hogy július elsejére kialakítsák a Klik teljesen új működési rendszerét.

Palkovics László, a tárca oktatásért felelős államtitkára elmondta,

38 milliárd forintot kapnak az államtól idén működésre,

és ebben már benne van a szervezet eddig felhalmozott mintegy 17 milliárdos adósságának szanálása is.

Pölöskei Gáborné a tartozások rendezését tartja a legfontosabb feladatnak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az új elnök munkáját Jenei Zoltán is segíti. A Pécsi Tudományegyetem kancellárját az intézményfenntartó gazdálkodási és szervezeti problémáinak megoldására miniszteri biztosnak nevezte ki Balog Zoltán miniszter.

Több tízezer kifizetetlen számla

Palkovics a miniszteri biztost úgy méltatta, mint aki a pécsi egyetem 8 milliárdos adósságát is tizedére faragta le egy év alatt. Jenei most több tízezer kifizetetlen Klik-számla áttekintéséről és rendezéséről beszélt, amely ha megtörténik, az

A tűzoltás jellegű feladatok mellett az új vezetőknek négy hónap alatt át kell szervezniük a Klik teljes rendszerét. Méghozzá - fejtette ki Palkovics államtitkár - a köznevelési kerekasztalon megfogalmazott igényeknek is megfelelve. Példaként mondta, hogy az iskolákhoz visszakerülnek funkciók a Kliktől, az igazgatók hatásköre bővül majd. Igaz, a felelősségük is nő - tette hozzá.