Népszavazás a boltzárról: nem vizsgálják az MSZP kifogásait

2016.02.26. 16:06

Nem vizsgálja a szocialisták kifogásait a Nemzeti Választási Bizottság, mert nem írták le pontosan, mely jogszabály megsértését kérik számon a választási irodánál kedden történt balhé kapcsán.

Érdemi vizsgálatra alkalmatlannak tartotta, és ezért elutasította a Nemzeti Választási Bizottság Lukács Zoltán MSZP-s politikusnak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületénél kedden történtek miatt benyújtott kifogását.

A szocialisták nem tudták benyújtani a beadványukatFotó: Szabó Gábor - Origo

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese kifogásában azt írta, kedden reggel megjelent az NVI épületénél, és a főkapu és a beléptető kapu között kidobónak tűnő emberek voltak, akik elállták az útját, ezért nem tudta benyújtani beadványát. Állítása szerint az NVI semmilyen intézkedést nem tett a helyzet kezelésére.

Az NVB ülésén azt hangzott el hogy, keddi beadványában Lukács Zoltán nem azt a lakcímet adta meg, amely a nyilvántartásban szerepel, illetve, nem jelölte meg konkrétan, mely jogszabály megsértését kifogásolja.Lukács Zoltán pénteken kiegészítést tett kifogásához, amelyben a helyes lakcímét tüntette fel, és jogszabályi helyeket is megjelölt: a választási eljárás egyes alapelveinek megsértésére hivatkozott. Lukásc azt kérte, hogy amennyiben nincs lehetőség a kifogás kiegészítésére, tekintsék új kifogásnak beadványát.

Nem lehet kiegészíteni

Patyi András, a testület elnöke javasolta, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül utasítsák el. Mint mondta, a kifogásnak kötelező tartalmi eleme a beadványozó személyes adatai mellett a jogszabálysértés megnevezése is, ez hiányzott az eredeti kifogásból, ezért el kell utasítani azt. Patyi azt is elmondta, hogy a jogszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a kifogást kiegészítsék.A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a kedden beadott népszavazási kezdeményezések hitelesítési eljárásában vizsgálják a benyújtás körülményeit, és egyetért a kamerák felvételének megtekintésével.

- A bizottságnak szabályos beadványok alapján kell vizsgálnia a választási eljárás elemeit. A választópolgárok közötti egyenlőséget sértené, ha a formai hibás beadványt elbírálnák, mert ezzel mások formai hibás beadványait is el kellene bírálni - mondta Patyi András.

Megváltozott a közterület neve

Litresits András, az MSZP delegáltja javasolta, hogy tekintsék meg már a pénteki ülésen a kedden történteket rögzítő biztonságikamera-felvételeket, azt "a pár másodpercet", ami megelőzte a benyújtásokat. Mint mondta, a keddi események mellett "a bizottság nem mehet el csendben", mert "durva, méltatlan, botrányos dolgok történtek".

Fábián Adrián, a testület választott tagja szerint "az igazi kérdés", hogy kedden történt-e jogsértés, márpedig szerinte történt. Azzal egyetértett, hogy a kifogást nem lehet kiegészíteni, de felhívta a figyelmet arra, hogy a választási bizottságnak feladata a népszavazás törvényességének biztosítása, és az NVB-nek "nem szabad elmennie a törvénysértés mellett", ezért indokoltnak tartja, hogy foglalkozzanak a kifogással. Fábián azt is hozzátette, hogy Lukács Zoltán nem rossz címet adott meg, csak megváltozott a közterület elnevezése.Borbély Andrea Jobbik-delegált szintén a történtek kivizsgálása mellett érvelt.

Nem zárták le az ügyet

A teljes létszámban ülésező testület végül Fábián Adrián ellenszavazatával úgy döntött, nem fogadja el a pótlólag benyújtott kiegészítéseket, és érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a kifogást, mert az nem felel meg a kifogással szemben támasztott formai követelményeknek.A bizottság ugyannakor arról is döntött, hogy amennyiben a pénteki kifogás megfelel a feltételeknek, új kifogásként elbírálható, erre a benyújtástól számított három napja van a testületnek.

Patyi András a döntés után azt mondta, hogy az ügyet nem zárták le azzal, hogy a kifogást elutasították. A népszavazási kezdeményezések benyújtásának körülményeit vizsgálnunk kell - hangsúlyozta a testület elnöke.

30 napon belül kell dönteniük

Nem sokkal a bizottsági ülés előtt Nyakó István is benyújtott egy kifogást az NVB-hez. Ennek tartalma ugyanaz, mint Lukács Zoltáné, kiegészítve személyes tapasztalataival és jogszabályi hivatkozásokkal.

Az NVB pénteki ülésén nem foglalkozott az NVI-nél kedden személyesen benyújtott népszavazási kezdeményezésekkel, sem pedig a kormány által szerdán megküldött kezdeményezéssel. A testületnek ugyanis a jogszabály szerint 30 napon belül kell döntenie a népszavazási kezdeményezések hitelesítéséről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK