Győzött a baloldal jelöltje Salgótarjánban

Dóra Ottó; Lukács Zoltán; Tóbiás József; Fekete Zsolt
Salgótarján, 2016. február 28. Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, és a Tarjáni Városlakó Egyesület polgármesterjelöltje (j) sajtótájékoztatót tart a Magyar Szocialista Párt (MSZP) irodájánál Salgótarjánban 2016. február 28-án, miután a még nem hivatalos végeredmény alapján megnyerte az időközi polgármester-választást. A választást Dóra Ottó szocialista polgármester halála miatt tartották. Balról Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke (b) és Tóbiás József, a párt elnöke. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Fekete Zsolt, az MSZP, a DK és a TVE közös jelöltje győzött Salgótarjánban, miután az érvényesen leadott szavazatok 52 százalékát megszerezte a vasárnapi időközi polgármester-választáson. A 2014-es önkormányzati választásokhoz képest jóval többen mentek el szavazni. A Fidesz már gratulált is ellenfelének, és bejelentette a tagoknak, hogy vesztettek. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

A Fidesz már gratulált a győzelemhez Fekete Zsoltnak, így a baloldali jelölt Salgótarján következő polgármesterének tekinthető.

Az állás a szavazatok 95 százalékának feldolgozása után:

  1. Fekete Zsolt MSZP-DK-TVE - 52 százalék
  2. Simon Tibor Fidesz-KDNP - 40 százalék
  3. Hulitka István Jobbik - 6 százalék
  4. Thürmer Gyula Munkáspárt - 2 százalék

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 29 073 választópolgár közül 14 352 vett részt a voksoláson, ami 49,37 százalékos részvételt jelent. Ez az arány jóval magasabb, mint a 2014-es önkormányzati választás 37,56 százalékos részvételi aránya.

Forrás: MTI/Komka Péter

Ez az eredmény kiemelkedő a korábbi részvételi arányokhoz képest is, 2014-ben például országosan 44,3 százalék ment el szavazni az önkormányzati választásokon.

A szavazatszámláló bizottság tagjai urnát bontanak a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Forrás: MTI/Komka Péter

A Fidesz már bejelentette a tagoknak, hogy vesztettek. Simon Tibor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje közösségi oldalán közölte, telefonon gratulált Fekete Zsoltnak, akit Salgótarján polgármesterévé választottak vasárnap. "Tisztelt salgótarjániak! Köszönöm mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette városunk jövőjének alakítását" - írta Simon Tibor, hozzátéve: a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. Ma úgy döntött a szavazók többsége, hogy az eddigi úton haladjon tovább a város - tette hozzá.

A legutóbbi 2014-es választások idején egyébként jóval szorosabb volt a verseny,

akkor mindössze 50 szavazattal győzött Dóra Ottó, a szocialisták jelöltje.

Huszár Máté, Fekete Zsolt sajtósa az Origónak elmondta, hogy tudomása szerint csendesen zajlott a választás, komolyabb rendbontás nem történt.

A nógrádi megyeszékhelyen egyébként azért kellett újra településvezetőt választani, mert Dóra Ottó tavaly novemberben meghalt.

Forrás: MTI/Komka Péter

Az időközi választáson Fekete Zsolt mellett három jelölt indult: Hulitka István (Jobbik Magyarországért Mozgalom), Simon Tibor (Fidesz-KDNP) és Thürmer Gyula (Magyar Munkáspárt).

Megérkeztek az első reakciók is. Az Európai Baloldal szerint „Salgótarján méltó választ adott a kormány hazugságkampányára. A salgótarjáni választást a Fidesz arcátlan módon a gyűlölködő és antiszociális, a szegények elleni megszorításokra alapuló politikájának igazolására kívánta felhasználni.”

Forrás: MTI/Komka Péter

A Fidesz közleményben is gratulált Fekete Zsoltnak, majd azt írták: elvárják tőle, hogy "hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként".

Török Gábor politológus szerint igen nagy meglepetés született Salgótarjánban.

Ha valóban ekkora a különbség, ilyen magas részvétel mellett, az tényleg komoly meglepetés:

Közzétette: törökgáborelemez2016. február 28.

A Jobbik is gratulált Fekete Zsoltnak, a salgótarjáni időközi polgármester-választás győztesének. "Salgótarján egy szocialista város, amelyet a kormány a kampány során megzsarolt, de a megyeszékhelyen minden maradt a régiben: az elhunyt szocialista polgármestert a helyettese váltja" - írják.

Mindent beleadott a Fidesz

A február 28-i választás előtt a Fidesz nagyon erős kampányt folytatott. Ennek az az oka, hogy Székyné Sztrémi Melinda, a város 2006–2014 közötti fideszes polgármestere korábban nem élvezte olyan mértékben a helyi pártvezetők bizalmát, mint most Simon Tibor. Éppen emiatt nem a korábbi polgármesterét indította a Fidesz a városban, hanem új emberrel próbálkozik – mondták kormánypárti forrásaink.

Fekete Zsolt leadta szavazatát Forrás: MTI/Komka Péter

Kövér László házelnök pedig azt üzente a salgótarjániaknak, hogy ha gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson. Hozzátette: olyan polgármestert kell választani, aki képes felelősséggel gazdálkodni, és megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal.

Élesen bírálta ezt a kijelentést Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere, aki szerint Kövér László azért kapja a fizetését, hogy együttműködjön azzal, akit a nép választ, nem pedig azért, hogy nyomásgyakorlással kampányoljon a neki kedves polgármesterjelölt mellett, ez utóbbi megengedhetetlen – magyarázta az Origónak éles hangú Facebook-posztját Dömsödi Gábor.

Nyílt levél Kövér LászlónakTisztelt Házelnök úr!A tisztelet egyrészt a pozíciónak szól, másrészt az azt betöltő szemé...

Közzétette: Dömsödi Gábor közszereplő2016. február 16.

A Medgyessy-szindróma segített?

A baloldal jelöltjének az a nagy előnye, hogy az esetében is

működhet az úgynevezett Medgyessy-szindróma.

Ennek a lényege, hogy Medgyessy Péter azért tudta megverni Orbán Viktort 2002-ben, mivel szimpatikusabb volt az emberek szemében az esetlensége, mint a miniszterelnök profi stílusa. Ugyanez működhet most Salgótarjánban is.