Jóváhagyták a kormány kvótaellenes népszavazását

2016.02.29. 17:12

Támogatta a Nemzeti Választási Bizottság az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett, a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazási kezdeményezést. A Kúria még megsemmisítheti a döntést, de ha nem teszi, akkor már csak a parlament kétharmadán múlik, lesz-e kvótaellenes referendum.

Alaki és tartalmi hibás a kérdés - érvelt a kormány kvótaellenes népszavazási döntését hitelesítő szavazás előtt a döntés ellen a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP-s delegáltja, Litresits András. A tag azt kifogásolta, hogy a népszavazási kérdés benyújtására kormányhatározat hatalmazta fel Rogán Antal minisztert, holott egy korábbi Kúria-döntés szerint kérdést csak személyesen lehet benyújtani: ebben az esetben pedig a kormány a kezdeményező, nem Rogán.

Litresits azt is felvetette, hogy szerinte a kérdés sem egyértelmű, mert mi van akkor, ha egy választó nem csak a kérdésben megfogalmazottak szerint, vagyis a magyar Országgyűlés hozzájárulása nélkül, hanem egyáltalán nem támogatja a betelepítési kvótát.

Bonyolult jogi helyzet

A bizottság egy másik tagjának ellenvéleménye szerint pedig az egész jogi helyzetet bonyolítja, hogy a kvóta ellen Magyarország előzőleg az Európai Bírósághoz fordult, miközben most ennek lezárulta előtt népszavazást is kezdeményez a témában.

A bizottság egy másik tagja, Fábián András szerint nagyobb probléma, hogy az EU működésére nem lehet hatással egy parlamenti döntés, és ilyen döntés érdekében nem is lehet népszavazást tartani. Kicsit olyan ez, mintha nem a bakter húzná fel a sorompót, hanem a sorompó a baktert” – érzékeltette a helyzetet a testület Országgyűlés által választott tagja.

Az államtitkár szerint rendben

Az NVB egy másik, ugyancsak az Országgyűlés által választott tagja, Tóta Áronné más véleményen volt. Ő azt mondta, nem ütközik a téma referendum-tilalomba, vagyis nem érint nemzetközi szerződést. Indoklásként azt hozta fel, hogy Magyarország az EU-csatlakozáskor nem adta fel döntési jogosultságát, szuverenitását ilyen mértékben. 

A kormány népszavazási kérdésének hitelesítését végül a szavazáson 9 igen és 3 nem szavazat mellett megszavazta a testület.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK