Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság elnökét is leszavazva, a testület nem az MSZP-s Nyakó István, hanem az őt a kopaszok segítségével beelőző Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését engedte át boltzárügyben. Cikkünk folyamatosan frissül. 

Átengedte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezését, és elutasította az MSZP ezzel ellentétes célzatú kérdését, miszerint töröljék el a vasárnapi boltzárról szóló rendelkezést. A küldöttek 7:5 arányban hitelesítették Erdősiné kérdését. Az NVB döntése alapján Erdősi Lászlóné elvileg elkezdheti gyűjteni a 200 ezer aláírást, hogy kiírják az országos népszavazást az alábbi kérdésben: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?” 

Azért csak elvileg kezdheti az aláírásgyűjtést, mert meg kell várni előbb a jogorvoslati határidők lejártát. Az NVB döntése ellen ugyanis a Kúriához lehet fellebbezni, ennek határideje március 16-a. A Kúriának ezután legfeljebb 90 napja van arra, hogy állást foglaljon, és ha a fellebbezést elutasítja, akkor indulhat az aláírásgyűjtés. 

Az ellenkezőjét várták

Az NVB-nek az MSZP kezdeményezését elutasító döntése váratlan volt, hiszen több jel is arra mutatott, hogy délutáni ülésén átengedi a testület a szocialisták indítványát, egyúttal elutasítja az MSZP-s Nyakó Istvánt a „fekete kedden” kopaszok segítségével beelőző állampolgár kérdését – számolt be az Origo

Előzőleg Nyakó István az Origónak azt mondta, két legyet ütne egy csapásra az NVB azzal, hogy az azonos témában a testület előtt fekvő két népszavazási kezdeményezés közül a szocialistákét engedné tovább, azt pedig elutasítaná, amit az exfideszes polgármester felesége nyújtott be úgy, hogy kopaszok segítségével beelőzte Nyakót. 

A döntés után Nyakó István azt mondta, hogy az NVB döntését a Kúrián támadja meg. A bíróságtól azt kérik majd, hogy semmisítse meg Erdősiné beadványát. Nyakó az Origónak azt mondta, szerinte pártalapon döntöttek a delegáltak, vagyis az NVB pártbefolyás alatt áll. Ez szerinte a hatalom legitimációját ássa alá. 

Ezt kérdeznék a szocialisták 

Nyakó István egyébként pont az ellenkezőjét kérdezné meg a választóktól a népszavazáson, mint Erdősi Lászlóné. A szocialisták kérdése így hangzana: 

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” 

Az Origón most erről is szavazhat: