Törvényesen titkolózhat az MNB

2016.03.01. 13:45

Korlátozta az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bank alapítványok és cégek adatainak megismerhetőségét. Korábban az adatvédelmi biztos is kifogásolta a javaslatot. 

Fideszes javaslatra 118 kormánypárti igen szavazattal, 58 nem ellenében módosította a jegybanktörvényt az Országgyűlés, így

korlátozták a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.

Emellett arról is döntöttek, hogy megduplázzák az intézmény vezetőinek fizetését.

Az MNB-alapítványok vagyona nem közvagyonFotó: Bielik István - Origo

A módosító szerint az alapítványok jogilag és gazdaságilag teljesen elkülönülnek az MNB-től.

Ahogy a törvényjavaslat indoklásában szerepelt, az MNB által létrehozott alapítványnál az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét, a törvényi szabályozás szerint ezért ezen adatok nyilvánosságára nem az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény szabályait kell alkalmazni,  hanem elegendő az általa kezelt adatok megismerésére a közhasznú szervezetekre vonatkozó nyilvánossági szabályok alkalmazása – olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban azt írta, hogy a javaslat nemcsak az alaptörvényt sérti, de ellentmond a nemzeti vagyonról szóló törvény sarkalatosnak minősülő pontjainak is.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke sajtótájékoztatót tart az országgyűlési szavazások után a Parlamentben.Forrás: MTI/Illyés Tibor

 

A szavazás után Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke azonban azt mondta, hogy szerinte a módosítása kiállja az alkotmányosság próbáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK