Erdősiné kontra Nyakó: mindegy, az emberek utálják a boltzárat

2014 önkormányzati választás Patyi András; Pálffy Ilona Éva; Bozsóki Éva Budapest, 2014. október 12.
A Nemzeti Választási Bizottság
Budapest, 2014. október 12. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai a testület ülésén Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában 2014. október 12-én. Szemben Jackli Tamás, az NVI munkatársa (b), Pálffy Ilona, az NVI elnöke (b2) , Patyi András, az NVB elnöke (b3) és Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese (b4). MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP delegáltja mellett - Patyi András elnök ellenében - a Nemzeti Választási Bizottság több más tagja is megszavazta, hogy a kopaszok balhéja közepette az MSZP-s Nyakó Istvánt megelőző exfideszes polgármester feleségének a vasárnapi boltzárat fenntartó beadványát engedjék tovább. Az Origo olvasóinak mindegy lenne a kérdés: 85 százalékuk mindenképp eltörölné a boltzárat.
Vágólapra másolva!

Meglepetésre 7:5 arányban továbbengedte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az exfideszes polgármester feleségének a vasárnapi boltzárat fenntartó népszavazási kezdeményezését, és elutasította Nyakó István ezzel ellentétes beadványát, holott a szocialista politikus érkezett először, ám kopasz segítők Erdősiné segítségére siettek. Ők a testület szerint jogsértést követtek el.

Az olvasók nemet mondanak

Az Origo már meg is szavaztatta olvasóival Erdősiné kérdését, és ez alapján a kormány számára még a boltzár mellett kampányoló kérdés szavazásra bocsátása is rosszul sülhet el. A nem reprezentatív szavazás eredménye szerint ugyanis az Origo-olvasók 84 százaléka nemmel szavazna arra a kérdésre, hogy az Országgyűlés fenntartsa-e a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt.

Erdősiné kérdésére az Origo-olvasók 84 százaléka nemmel szavazna Forrás: Origo

Ez a boltzárat elutasító attitűd nemcsak az Origo olvasóira jellemző, hanem a társadalom egészére is. Míg tavaly tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, pár hónappal később, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki, hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján – derült ki a Medián felméréséből.

Nyakó kérdésére hasonló arányban érkeztek az igenek, mint Erdősinéére a nemek Forrás: Origo

Hasonló, a vasárnapi boltzár eltörlését az Országgyűléstől kikényszerítő eredményt hozna egyébként az is, ha az NVB által át nem engedett Nyakó-kérdést bocsátanák szavazásra. Az Origo olvasói ezen szinte az Erdősinéével megegyező arányban mondanának igent - az eredmény ugyanaz.

Szembementek az elnökkel is

Az MSZP felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul, miután hétfőn újabb fordulatot vett a már egy éve tartó boltzárvita. Az Origo is beszámolt arról, hogy hétfő esti ülésén az NVB - Patyi Andrást, a testület elnökét is leszavazva - nem az MSZP-s Nyakó István, hanem az őt a kopaszok segítségével megelőző Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését engedte át boltzárügyben.

Az előzmények:

  • Sokadszorra is megpróbálkozott az MSZP benyújtani egy olyan népszavazási kezdeményezést, ami véget vetne a vasárnapi boltzárnak.
  • A Nemzeti Választási Iroda épületét kopasz, kigyúrt állampolgárok lepték el, és összegyűltek az aulában.
  • Az MSZP-s Nyakó Istvánt az érkeztetésnél megelőzte az egyik kopasz, majd az ő "elsőbbségét" kihasználva Erdősi Lászlóné elsőnek nyújtotta be kérdését.
  • Az ellenzéki pártok elítélték a kopaszok akcióját, ami az MSZP szerint a Fidesz érdekében állt, a kormánypárt azonban minden felelősséget elhárított.
  • Az NVI elnöke, Pálffy Ilona - figyelmen kívül hagyva a párhuzamossági moratóriumot - mindkét kérdést az NVB elé utalta.
  • Patyi András NVB-elnök Erdősiné beadványának elutasítását javasolta, mondván: az érkeztetőnél nem ő pecsételt, korábban pedig volt már olyan MSZP-s javaslat, amit emiatt utasítottak el.
  • Végül a Fidesz és a KDNP delegáltja, valamint több választott tag leszavazva Patyit, mégis átengedte Erdősiné kérdését, majd a párhuzamosság miatt elutasította Nyakóét.
  • Az ülésen bemutatták a biztonsági kamera felvételeit, azok Nyakó és Patyi indoklását támasztották alá, egy másik határozattal a bizottság jogsértésért el is marasztalta a kopaszokat.

Az NVB tehát 7:5 arányban hitelesítette Erdősi Lászlóné kérdését - a beadványozó egy exfideszes polgármester felesége -, a döntés ellen - Patyi eredeti javaslatát elfogadva - szavazott maga az elnök, továbbá három ellenzéki - az MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s - pártdelegált, valamint az egyik, Országgyűlés által választott tag.

Az Origo összeszedte, ki volt az a hét másik tag, aki Erdősiné javára döntött:

Lovas András

Lovas András a Fidesz-KDNP 2010-es pilisvörösvári polgármester-jelöltje volt, az NVB-be a kereszténydemokraták delegálták. A szavazáskor ő például úgy érvelt, hogy

Ez megvolt, Erdősiné végig jelen volt az eljárási cselekményeknél". Lovas András azt is mondta, a mozgássérültek érdekei miatt nem szabad a teljes személyes jelenléthez ragaszkodni a benyújtás elbírálásánál.

Bozsóki Éva

Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese nem pártdelegált, hanem az Országgyűlés által választott tag. Ügyvéd, az első Orbán-kormány idején, 1998-2002 között a Pest megyei önkormányzat pénzügyi bizottságának tagja, később a Pest megyei választási bizottság tagja, majd a 2010-es választásokon a Fővárosi és Pest megyei választási körzetek Fidesz jogi koordinátora volt.

Sárhegyi Zoltán

A Sárhegyi és Társai névadó ügyvédje, Sárhegyi Zoltán az NVB Fidesz által delegált tagja. Mint arról az Origo beszámolt, az iroda - egy másik ügyvédi irodával együtt - mintegy

kétmilliárdos munkadíjért képviselte a magyar államot a washingtoni nemzetközi választott bíróság előtt zajlott Sukoró-perben.

Feleségével, Bártfai Beatrixszel közös cégük az első, majd a második Orbán-kormánytól is számos állami megrendeléshez jutott. A Sárhegyi-irodánál kezdte ügyvédbojtárként Papcsák Ferenc, Zugló volt fideszes polgármestere, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagja.

Sasvári Róbert

Sasvári Róbert a testület választott tagja.

Az ügyvéd 2010 márciusában még a Fidesz-KDNP delegáltjaként tett esküt

és lett tagja az NVB-előd Országos Választási Bizottságnak (OVB), majd lett később, az OVB elnökhelyettese. A testület NVB-vé alakulásakor már választott tagként újrázott, Áder János államfő pedig kinevezésekor úgy méltatta, mint aki "átfogó jogalkalmazói tapasztalattal rendelkezik".

Tóta Áronné Zentai Ildikó

Tóta Áronné a testület választott tagja. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal hivatalvezetője volt 8 éven át 1995-től nyugdíjazásáig. 2010-től az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság tagja. Taggá választásakor úgy nyilatkozott:

ezúttal is csak azt kell tegyem, amit egész életemben tettem: párton kívüli független szakemberként tisztességgel fogok dolgozni."

Tóta Áronné volt az, aki nemmel szavazott, mikor az NVB ugyancsak hétfő esti ülésén megállapította, hogy az NVI székházának aulájában megjelenő kopaszok magatartása jogsértő volt. Mint arról az Origo beszámolt, azt is megállapították, hogy

az Erdősinét kísérő, Nyakót a bélyegzőnél megelőző férfi nem használta ki ezt a helyzetet.

Ezzel pedig csak részben adtak helyt Nyakó István panaszának.

Boda Pál

Boda Pál a testület választott tagja. A kaposvári ügyvéd a megválasztásakor úgy nyilatkozott:

nagy szakmai kihívásnak is tekinti a megbízatását, "hiszen az NVB a demokratikus joggyakorlás, a szabad választások tisztaságának fontos intézménye".

Boda 1994-től a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság elnökhelyettese volt, vezető tisztséget töltött be a Somogy Megyei Ügyvédi Kamaránál, és tagja volt az Igazságügyi Minisztérium jogi szakvizsgabizottságának is.

Rádi Péter

Rádi Péter szintén ügyvéd, ugyancsak a testület Országgyűlés által választott tagja. Kinevezésekor Áder János köztársasági elnök úgy méltatta tapasztalatait: 2002-től négy éven át a veresegyházi önkormányzat közrendi és jogi bizottságában volt külsős bizottsági tag, 2010 októberében pedig a IX. kerületi képviselőtestület delegálta a helyi választási bizottságba.

Válogatás nélkül lemondatna a DK

A Demokratikus Koalíció a hétfői döntés után az NVB választott tagjainak lemondását követelte. Gréczy Zsolt szóvivő szerint ugyanis azzal, hogy a testület hétfőn Erdősiné boltzáras kezdeményezését hitelesítette, "szabálysértések és súlyos bűncselekmények felett is szemet huny, ha azzal a Fidesz érdekeit szolgálja". A DK válogatás nélkül az összes választott NVB-tag lemondását követelte, noha egyikük, Fábián Adrián Erdősiné beadványának továbbengedését nem támogatta, az MSZP-s Nyakó Istvánét viszont igen.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője még keményebben fogalmazott a DK-nál. Tóbiás József szerint "az emberek elárulóinak" tekinthetők az NVB azon tagjai, akik megakadályozták az MSZP szakmailag kifogástalan, jogilag rendben lévő népszavazási kezdeményezésének hitelesítését. Az elnök vizsgálatot követelt a kormánytól, hogy kiderüljön, az NVB-tagok milyen utasításra hoztak döntést.

Öten voltak ellenvéleményen

Erdősiné kérdését tehát 7:5 arányban engedte át az NVB, vagyis öt tag Nyakó mellett szavazott és megsemmisítette volna Erdősiné kérdését, ahogyan azt Patyi András elnök az eredeti beadványában javasolta.

Ők az MSZP kérdését engedték volna át:

Patyi András

Patyi András az NVB elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a neve szakmai berkekben 2014-ben alkotmánybíró-jelöltként is felmerült.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke Forrás: MTI/Marjai János

Az NVI-nél a szocialisták által csak "fekete keddként" emlegetett napon lezajlott események után pár órával az Alkotmány utcában tartott tüntetésen feltűnt egy olyan transzparens is, amelyen Patyi Andrásnak a Magyar Nemzetben megjelent interjújából vett alábbi idézet volt olvasható:

Patyi András dolgozott az Alkotmánybíróság Hivatalánál, az Országgyűlési Biztosok Hivatalánál, de a XII. kerületi önkormányzat főjegyzőjeként is, majd 2009-től a Legfelsőbb Bíróság bírája lett, noha addig nem ítélkezett.

Fábián Adrián

Egy jogász kétféle életfilozófiával rendelkezhet: az egyik, aki részt vesz a közéletben, alakítója, formálója az eseményeknek és mindenről véleménye van, a másik pedig az, aki a szakmát, amit hivatásaként választott, magas szinten műveli - vallja.

Fábián Adrián, az NVB 37 éves tagja, az egyetlen választott tag, aki az elnökön kívül Erdősiné ellen szavazott.

Fábián Adrián a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett, most ugyanott dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens. Korábban, 2004-2006 között a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének titkára is volt.

Bodolai László

Bodolai Lászlót, az Indexet a sajtótörténeti jelentőségű, a cikkek alatt megjelenő kommentek miatt viselt kiadói felelősségről szóló strasbourgi perben képviselő ügyvédet tavaly novemberben választották az LMP delegáltjaként a testületbe.

Borbély Andrea

Borbély Andreát a Jobbik delegálta a testületbe. Korábban a párt jogsegélyszolgálatánál dolgozott, 2010-ben választották tagnak még az OVB-be, jogászként pedig az akkori tavaszi országgyűlési választás idején a Fővárosi Választási Bizottságban volt a Jobbik delegáltja.

Litresits András

Ügyvéd, az MSZP delegáltja. Halászin, a Mosoni-Duna mellett nőtt fel, és 29 évesen, 2010-ben lett először az akkor még OVB tagja.

Ő volt az egyik főszereplője a boltzáras népszavazási jogi huzavona egyik tavaly nyári felvonásának is,

amikor az NVI elnöke, Pálffy Ilona azért utasította el az MSZP boltzáras kérdését, mert az idő előtti volt. Akkor az elutasításban ugyanis az is szerepet játszott, hogy a Lukács Zoltán MSZP-alelnök nevében benyújtott kezdeményezést nem ő, hanem Litresits András MSZP-delegált adta le. Emiatt akkor is felmerült a személyes jelenlét kérdése.