Börtönre ítéltek egy magyar politikust Bukarestben

Vágólapra másolva!
Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bukaresti táblabíróság Olosz Gergelyt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt szenátorát. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Hagyta magát lefizetni Olosz Gergely, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt szenátora a bukaresti táblabíróság ítélete szerint. Az egykori politikust többrendbeli befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. Az ítélet nem jogerős.

Olosz Gergely ellen 384 ezer euró (118 millió forint) és 400 ezer lej (28 millió forint) értékű

vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

A vádirat szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket. A szenátor korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be, a vállalkozók ezt használták ki.

Olosz Gergely 2013 májusában lemondott háromszéki szenátori mandátumáról.

Ugyanebben a korrupciós ügyben 2013-ban a bukaresti törvényszék hét év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta az egykori RMDSZ-es honatyát - írja az Erdélyi Krónika. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2012-ben emelt vádat Olosz ellen.

A magyar miniszterelnök hétfőn délelőtt a nagyköveteknek tartott értekezletet, ahol értékelte a szomszédos országokkal kialakított kapcsolatokat. Ekkor mondta azt, hogy szerinte a jogállamiságért és a korrupció ellen folytatott harc Romániában valójában a magyar politikusok elleni hadjárat.

– jelezte.

Orbán Viktor nem mondta meg konkrétan, hogy milyen ügyekre gondolt, amikor magyar politikusok elleni politikai hadjárattal vádolta a román hatóságokat.

"Romániában, mint minden jogállamban, az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc pártatlan, és ennek eredményeit az európai intézmények is elismerik" - ezt írta a román külügyminisztérium válaszul Orbán Viktor kijelentéseire.