Kamu humánfejlesztési stratégiára mehetett el egymilliárd forint

2016.03.03. 12:05

Hét megyében összesen majdnem egymilliárd forintot költöttek el értelmetlen humánfejlesztési tanulmányokra és azok előkészítéseire uniós forrásokból – állítja Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője. A politikus szerint az elkészült tanulmányok korábbi terveket és dokumentumokat tartalmaznak. 

„A korrupciós vádakat gyakran azzal hárítja a kormányzat, hogy az uniós pénzek elosztásának módszerét még a szocialisták készítették elő, a valóság viszont az, hogy már a Fidesz által létrehozott rendszerben is feleslegesen költik a pénzt” – mondta Hadházy Ákos LMP-s politikus, aki csütörtöki Korrupcióinfóján újabb gyanús esetet mutatott be.

Az új uniós költségvetési ciklusban ugyanis az összes megyében humánfejlesztési tervet kell készíteni, azonban hét megyében olyan pályázatokat is kiírtak, amelyek a humánfejlesztési tervek kidolgozásának módszertanáról szóltak. Tehát a kidolgozási terv kidolgozására is született egy pályázat, amire Nógrád megyében például összesen 24 millió forintot költöttek el.

Hadházy Ákos az LMP antikorrupciós szakszóvivőjeForrás: MTI/Bruzák Noémi

Oldalanként 375 ezer forint

A végeredmény egy 80 oldalas tanulmány lett, azaz mindez oldalanként 375 ezer forintba került az adófizetőknek – fogalmazott a politikus. A humánfejlesztési stratégia elmondása szerint semmi mást nem tartalmaz, mint a korábbi tervek és dokumentumok felülvizsgálatát.

A kidolgozási terv kidolgozásáról ráadásul konferenciasorozatot is tartottak, amire Nógrád megyében 25 millió forintot költöttek. Tíz rendezvényen összesen 500 ember vett részt, azaz 2,5 millió forint ment el egy rendezvényre és 50 ezer forint fejenként.

Az előtanulmányok után elkészült maga fejlesztési stratégia is, 30 millió forintért, amelyet a CH-Imperial Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. késztetett el. Hadházy Ákos szerint a kormánynak felül kell vizsgálnia az európai uniós pénzek kiírási és ellenőrzési mechanizmusát, a mostani pénz például elég lett volna több ezer hátrányos helyzetű gyerek ösztöndíjára.