Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy egyes európai vezetők a menekültkvótával kapcsolatos népszavazás miatt bírálják a kormányt. A minisztérium olvasatában a bírálat a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközét kezdi ki.

A minisztérium visszautasítja Thorbjorn Jaglandnak, az Európa Tanács főtitkárának vádjait, Magyarország minden nemzetközi előírást betartott és betart. Azt írják, tavaly 400 ezer illegális bevándorlónak biztosított Magyarország ellátást a nemzetközi megállapodásoknak megfelelően.

Ugyanakkor a magyar álláspont szerint az illegális gazdasági bevándorlók semmilyen nemzetközi szerződés alapján nem dönthetik el, hogy melyik európai országban akarnak élni, és "nem vonulhatnak végig milliószámra Európán a schengeni és dublini szabályok felrúgásával".

 

Thorbjorn Jagland az Európa Tanács főtitkára azt mondta, a menekültválság apropóján egyesek visszalépnek az ENSZ-nyilatkozat alapelveitőlForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A tárca azt is írja, Magyarország megvédi a saját és a schengeni zóna külső határát. Az illegális gazdasági bevándorlók kötelező betelepítési kvóta alapján történő elosztásában nem akar az ország részt venni, a kvótákról szóló uniós döntést Magyarország megtámadta az Európai Bíróságon,  a jövőbeni kvótával kapcsolatos döntésekről pedig népszavazást kezdeményeznek. 

A tárcánál hangsúlyozták, hogy az embereknek joguk van elmondani a véleményüket egy ilyen súlyú, az ország jövőjét nagymértékben befolyásoló kérdésben. "Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egyes európai vezetők bírálják azt, hogy a magyar kormány a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével akar élni, és népszavazás során kívánja megismerni az emberek véleményét egy olyan kérdésben, amely sorsfordító lehet Magyarország jövőjével kapcsolatban" - áll a KKM közleményében.

Thorbjorn Jagland a miniszteri bizottság szerdai ülésén szokásos beszámolójában negatív fejleményként értékelte a magyar miniszterelnök népszavazási kezdeményezését. 

Az ET-főtitkár az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtti felszólalásában is utalt a magyar referendumra. Beszédében az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt alapértékek védelmével és az emberi jogi eszmét ért támadással kapcsolatban, annak illusztrálására hozta fel a magyar kormányfő kezdeményezését, hogy a menekültválság apropóján egyesek visszalépnek az ENSZ-nyilatkozat alapelveitől.

A főtitkár kiemelte, hogy a referendum a kötelező kvótát a nemzeti függetlenséggel állítja szembe, amely álláspontja szerint megosztó és felelőtlen lépés. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányok nem válogathatnak szabadon nemzetközi kötelezettségeik között, mert ez a gondolkodásmód veszélyes és precedensteremtő, továbbá hozzátette, hogy a csukott ajtó politikája nem fenntartható megoldás - emlékeztetett a tárca.