A Kúria szerint akadályozták Nyakó Istvánt

Nemzeti Választási Iroda, blokád
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23.
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Bizottság döntését megváltoztatva a Kúria kimondta: 2016. február 23-án a Nemzeti Választási Iroda székházában tartózkodó ismeretlen személyek Nyakó Istvánt akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában.
Vágólapra másolva!

A Kúria jogerős végzése szerint nem állja meg helyét a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntése, miszerint a Nemzeti Választási Irodában múlt kedden senki sem akadályozta Nyakó István szocialista politikust abban, hogy népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi boltzár ügyében - vette észre a 444.hu.

Nyakó Istvánt mégis akadályozták a kopaszok Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Kúria egy másik eljárásban dönt majd Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezésének megsemmisítéséről, ha erre felülvizsgálati kérelem érkezik, vagyis a másik boltzáras kérdést beadó szocialistáknak a népszavazási törvényre hivatkozva kell új kérelmet beadniuk.

Mindenkinél Erdősiné kérdése volt

A Kúria a végzésében ugyanakkor nem állapította meg, hogy Erdősi Lászlóné a kopaszokkal "szándék- és akarategységben tevékenykedett". Azt írták, "nincs olyan bizonyíték, mely ezt a kérelmezői előadást kifejezetten alátámasztja". Pedig - mint az az Origo fotóriporterének képe alapján a sajtót bejárta - a Nyakót akadályozó kopaszoknál különféle mappákban azonos dokumentum volt.

Erdősiné kérdése ott volt a kopaszoknál Fotó: Szabó Gábor - Origo

A mappákban nem más volt, mint Erdősiné népszavazási kezdeményezése. Mint arról az Origo beszámolt, az ellenfényben látszik az egyikben lévő hivatalos irat. Nehezen ugyan, de kiolvasható a beadványozónak az NVI honlapjáról már ismert neve mellett a lakcíme is, innen derült ki, hogy Erdősi Lászlóné nem más, mint Erdősi László exfideszes, jelenleg független herceghalmi polgármester felesége.

Erdősi Lászlóné és segítője Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Megkérdeztük az Origo olvasóit, hogy szerintük akadályozták-e a Nemzeti Választási Irodánál összegyűlt férfiak Nyakó Istvánt. A válaszadók 87%-a szerint igen.