Tízévesek a magyar Gripenek

A JAS-39 Gripenvadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség résztvevői a kecskeméti repülőbázison
Vágólapra másolva!
A balti országok és Szlovénia légtérvédelmének egyidejű ellátásával a Magyar Légierő négy hónapon át több tízmillió európai polgár biztonságát szavatolta - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a JAS-39 Gripen típusú vadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulójára rendezett pénteki ünnepségen, a kecskeméti repülőbázison.
Vágólapra másolva!

Vargha Tamás kiemelte: az évforduló egyúttal a Magyar Légierő ünnepe és tiszteletadás a magyar pilóták szolgálata előtt, akik nemcsak itthon, hanem a missziókon teljesített feladataikkal külföldön is elismerést, megbecsülést vívtak ki nemzetünknek és honvédségünknek.

Itthon és külföldön

Az elmúlt négy hónapban Magyarország egyidejűleg vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, valamint gondoskodott Szlovénia légterének ellenőrzéséről. Vargha Tamás szerint légierőnk felkészültsége, a légi utántöltés képessége, az éjjellátó készülékek használata, valamint a 2015-ben szerzett és a V4-ek által az EU-harccsoportba felajánlott közvetlen légi támogatási képesség - close air support - európai polgárok tízmilliói számára jelent egyre nagyobb biztonságot.

A JAS-39 Gripen vadászgépek hadrendbe állításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség résztvevői a kecskeméti repülőbázison Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Megváltozott a légierő szerepe

Ezzel hazánk belépett azon NATO-tagországok sorába, amelyek képesek a légierejüket határaikon túl is alkalmazni - jelentette ki a parlamenti államtitkár, hozzátéve, hogy a balti országok 2019-ben újabb négy hónapon át számítanak hasonló szerepvállalásunkra. Vargha Tamás szólt arról is, hogy az első öt Gripen vadászgép 2006. márciusi érkezése óta a Magyar Légierő szerepe jelentősen megváltozott: a katonák felkészültségének, elhivatottságának, a korszerű haditechnikai eszközöknek köszönhetően a társadalom megbecsült szervezetévé, ismét a nemzet egységének szimbólumává vált. A kecskeméti repülőbázis jövőjének biztosítéka pedig emellett abban rejlik, hogy a pilóták itt "nemcsak tudásukkal, de szívükkel is szolgálnak" - mondta.