Megtörtént a vádemelés a Simon-ügyben - ismertette a Simon Gábor volt MSZP-s politikus elleni ügyészségi nyomozás eredményét a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Simon ellen költségvetési csalás a fő vád, ám nem biztos, hogy emiatt megbünteti a bíróság, hiszen a vád szerint okozott kárt megtérítette.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek pénteken Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. Erről a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre számolt be.

Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt volt elnökhelyetteseForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az Origo a nyomozás lezárása után, a vádelőkészítési szakban, az iratismertetésen a gyanúsított és ügyvédje elé tárt nyomozati iratok alapján még decemberben megírta, hogy költségvetési csalás - korábbi nevén adócsalás - lesz a vád a volt politikus ellen.

Megtérült a kár

Az iratismertetés alapján azt is megírtuk, hogy az évek óta tartó ügyben az iratismertetéskor ismerte el először az ügyészség, hogy megtérült a magyar államnak okozott kár, ami miatt Simon Gábort költségvetési csalással gyanúsítják. A kár azzal térült meg, hogy az MSZP volt elnökhelyettese befizette a vélt adóhátralék összegét, 128 millió forintot.

Feloldották a számla zárolását

Tavaly decemberben információink szerint a botrányt kirobbantó bécsi bankszámla zárolását is megszüntette védői indítványra a Budapesti Központi Kerületi Bíróság (BKKB), így Simon azóta már hozzáfér az ott maradt pénzéhez. Emlékezetes: ez a bécsi Volksbanknál Simon nevére nyitott számla volt a politikus távozásához vezető botrány kirobbantója. 

Ezt a 240 millió forintnyi eurót tartalmazó számlát leplezte le a Magyar Nemzet 2014 februárjában. A bécsi számlán tartott pénz egy részét, 238 ezer eurót, az ügyészség zárolta. Ennyi vélt adóhátralékot állapított meg ugyanis az eljárás korábbi szakaszában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

Simon Gábor már csak volt MSZP-s képviselőt rendőrök kísérik a bíróságon tavaly márciusban

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tavaly októberben ugyanerről a bécsi számláról végül ennél jóval többet, 128 385 409 forintot utalt át Simon Gábor a NAV letéti számlájára adóhátralék befizetése jogcímen. Az ügyészség azonban nem oldotta fel később sem a zárolt összeget, a bíróság csak tavaly decemberben, ügyvédi indítványra tette meg. 

Mint arról az Origo beszámolt, a NAV-adóhátralék befizetéséről azért is döntött annak idején Simon, mert költségvetési csalás gyanúja esetén a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított még a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.