Elutasította az Uber-fejelenetést a NAV

Uber, taxi
Uber-ellenes taxis tüntetés, Budapest 2016.01.19.
Vágólapra másolva!
Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Uber elleni fejlentést. A fuvarozó céggel szemben költségvetési csalás gyanúja merült fel.
Vágólapra másolva!

A NAV bűncselekmény hiányában elutasította az Uber ellen tett feljelentést. Az ügyészségre még február elején érkezett feljelentés nagy összegű költségvetési csalás miatt.

Nem tudtak dűlőre jutni

A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el, mert a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehetett megnyugtatóan állást foglalni.

A feljelentés-kiegészítés teljesítése után az ügyészség a NAV Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg.

A tizenöt napos határidőt egyszer meghosszabbították, majd az adóhivatal a feljelentést elutasította.

A taxisok január 19-én tartottak sztrájkot a közösségi személyszállító szolgáltatás ellen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A taxisok ellenzik

Az okostelefonokra letölthető utazásmegosztó alkalmazással az autósok és az utasok online találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. Az Uber-sofőrök magyarországi számlájukra kapják meg bevételeiket. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a taxisok szerint

az Uber ellehetetleníti a taxitársaságokat, és az adózása átláthatatlan a számlázás nélküli online fizetés miatt.

Ezekre reagálva az amerikai központú cég rendszere február elsejétől minden utazásról a magyar előírásoknak megfelelő elektronikus áfás számlát állít ki az autóspartner nevében.

A taxisoknak meg kell tűrniük az ubereseket az utakon Fotó: Polyák Attila - Origo

Megéri katázni

A NAV még január végén jelentetett meg egy ajánlást, amelyben tisztázta, milyen feltételeket kell teljesíteniük az Uber sofőrjeinek, hogy ne büntessék meg őket az ellenőrök. A legfőbb elvárások, hogy

a sofőröknek adószámot kell kérniük, és minden fuvar után számlát kell adniuk az utasoknak.

Az adóhatóság ajánlása szerint akkor járnak a legjobban a sofőrök, ha katáznak. Így havi 50 ezer forintos adófizetési kötelezettséggel (főállás mellett 25 ezer) megússzák az alkalmi taxizást.