Egyelőre nem lesz újabb határzár

Szerb-Magyar-Román hármashatár szerbiai oldalról nézve kerítés vége a Román-Magyar határtól
Vágólapra másolva!
Jövő szerdán csak a meglévő kerítések megerősítéséről dönt a kormány, újabb építéséről nem. A terepet viszont már előkészítették a román határon is.
Vágólapra másolva!

Azonnal el lehet kezdeni a kerítés építését a magyar-román határon, ha "úgy adódik" - ezt mondta az állami M1 televízióban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Arról is beszélt, hogy a romániai határt akkor zárják majd le, ha a nemzetbiztonsági információk alapján szükségét látják.

Jövő szerdán viszont még nem dönt a kormány a magyar-román határ lezárásáról.

Aznap a már meglévő kerítésekről beszélnek majd. A főtanácsadó szerint megerősítik a védelmet elsősorban a magyar-szerb határszakaszon.

Bakondi György szerint nincs akadálya annak, hogy további katonákat és rendőröket vezényeljenek a határokra.

Szerb-Magyar-Román hármashatárnál véget ér a kerítés Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A főtnácsadó titkosszolgálati információkra hivatkozva arról is beszélt, hogy "bizonyos körzetekben anarchista csoportok" jelennek meg a migránsok között, és többek között

a kerítés átvágására alkalmas eszközökkel támogatják őket.

Arról, nem beszélt a főtanácsadó, hogy a magyar kerítés mentén megjelentek-e már a drótvágóval felszerelt "anarchisták". Azt viszont elmondta, hogy szerinte hogyan zajlik egy-egy áttörési kísérlet a görög-macedón határon: mindig nagyobb tömeg van a helyszínen, de a konkrét támadásban csak 2-300-an vesznek részt. Bakondi szerint a többiek figyelemmel kísérik a történteket, abban reménykedve, hogy sikerül az áttörés, és ők is túljuthatnak a kerítésen.

Görögország határán pénteken már több mint 12 ezren vártak arra, hogy Macedónia beengedje őket a területére.