Nem írják át az alkotmányt a terrorveszély miatt

Kontrát Károly; Vargha Tamás; Bakondi György
Az alaptörvényt most nem módosítják, a rabok viszont fonják a drótkerítést
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem módosítják az alaptörvényt a terrorveszélyre hivatkozva - derült ki Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó sajtótájékoztatóján. Mégsem ezt szánták fő témának: Kontrát Károly, belügyi miniszterhelyettes szerint a fogvatartottak már sodorják a román-magyar határra szánt kerítést, a menekültek növekvő száma miatt.
Vágólapra másolva!

Lekerült a napirendről a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás, a kormány ilyen indokkal tehát nem vezethet be egyelőre különleges jogrendet.

Terelték a témát

Ezt Vargha Tamás, a honvédelmi tárca miniszterhelyettese jelentette be szombaton, Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó sajtótájékoztatóján. Vargha elmondása szerint

az ötpárti egyeztetéseken az ellenzék más irányba terelte a vitát, erről a kérdésről tehát egyelőre nem dönt a kormány.

A tervezett módosítás ugyanis kétharmados parlamenti támogatáshoz kötött, ez pedig egyelőre nem áll elő, mivel a kormány javaslatát az eredeti formában egyik ellenzéki párt és a független képviselők sem tartják támogathatónak.

Az Origo kérdésére Bakondi György is megerősítette, a terrorveszélyhelyzet miatti alaptörvény-módosítás lekerült a napirendről.

Sodorják a hálót

Ez azért érdekes, mert a kormányzati javaslat indoklásakor a hivatalos kommunikáció a menekültáradattal érkező esetleges terroristák miatti veszélyt emlegette. Márpedig a mostani tájékoztató résztvevői éppen a fokozódó menekültáradatról és annak veszélyeiről beszéltek Az eseményen Kontrát Károly, a belügyi tárca miniszterhelyettese arról beszélt, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek lakói

már sodorják a drótkerítést, amit a román-magyar határra szánnak

A rabok napi két műszakban készítenek dróthálót, kerítésoszlopokat a határ védelméhez, és már több mint 30 kilométeres hosszúságban megtisztították az építési területet, további 100 kilométeres szakaszon pedig nekiláttak ennek.

Az alaptörvényt most nem módosítják, a rabok viszont fonják a drótkerítést Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez alátámasztja azt, amit Bakondi a várható nyomvonalról mondott: szerinte első körben a magyar-román-szerb hármashatárnál, mintegy 30 kilométeres szakaszon érdemes megépíteni a kerítést.

Az Origo kérdésére Bakondi György azt mondta,

nincs hivatalos becslés a román-magyar határszakasz kerítésépítési költségéről,

de szerinte "ez könnyen kiszámolható a magyar-szerb kerítés már imsert költségéből."

Veszélyről beszéltek

A veszély nem múlt el, nő a déli határszakaszra érkező menekültek száma: míg korábban napi 10 -30 fő érkezett, ma már 200-an is jönnek – mondta Kontrát Károly.

Könnyűpáncélosok mellett helikopterek is járőröznek a déli határon Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A honvédség ezért jelenleg is megerősített készültségben, páncélosokkal és helikopterekkel ellenőrzi a területet, és készülnek a román-magyar vonal védelmére is. A kormány szerdai ülésén dönthet arról, hogy szükség van-e a most készülő kerítésrendszer felállítására a román-magyar szakasszon.