Így sztrájkol egy tanár: nem ír be jegyeket

2016.03.06. 19:05

Sajátos módját választotta az oktatási rendszer és az állami intézményfenntartó, a Klik elleni tiltakozásnak egy zuglói pedagógus: március 15-étől úgy sztrájkol, hogy egyetlen érdemjegyet sem hajlandó beírni a diákjainak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eközben ismét a sztrájk irányába tesz egy lépést.

Közeledik az érettségi, de Szalayiné Tahy Zsuzsa, a budapesti Szent István Gimnázium tanára március 15-én sztrájkba lép. Ezt a pedagógus hirdette meg egy Facebook-bejegyzésében, amelyből az is kiderült, hogy sztrájkja lényege az lesz: attól a naptól fogva nem hajlandó jegyet beírni a diákjainak.

Nem lenne erkölcsös

Hogy miért választja a tanárnő a tiltakozás ezen módját? Magyarázata szerint a tanári túlterheltség, a tanórák ellátatlansága és a szakszerűtlen helyettesítések miatt a tantárgyi követelmények amúgy is teljesíthetetlenek a diákok számára, az értékelés abszolút mérce szerint ilyen körülmények között erkölcstelen a diákkal szemben."

Figyelmeztetés: 2016. március 15-től sztrájkolok.Formája: nem írok be egyetlen jegyet sem.Indoklás:Több csoportról...

Közzétette: Zsuzsa Szalayné Tahy – 2016. március 5.

Az értékelés Szalayiné Tahy Zsuzsa szerint "relatív mérce szerint hiteltelenné (hulladékpapírrá) teszi a bizonyítványt", ezért inkább nem értékel. Ha mégis erre köteleznék, akkor "az adott diák érdekeinek maximális figyelembevételével, munkájától függően két értékű skálát fogok alkalmazni: 0% vagy 100%; illetve elégtelen vagy jeles" - írta.

Felújítják a sztrájkbizottságot

Eközben a korábban a kormány által megalakított Közoktatási Kerekasztal munkájában egy ideig részt vett egyik nagy pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy döntött, hogy látva a kormányzati időhúzást, a kifárasztásra, megosztásra törekvést", kezdeményezi a 2015 tavaszán felfüggesztett sztrájkbizottsági tárgyalások folytatását.

A februári pedagógustüntetés a Kossuth térenFotó: Marton Szilvia - Origo

Mint arról az Origo is beszámolta szabad oktatásért rendeznek tüntetést március 15-én, de a szervezők szerint a demonstráción mindazokért is kiállnak, akiknek a hangját nem hajlandó meghallani a kormány. A résztvevők kockás inget húznak majd, így fejezve ki szolidaritásukat a tiltakozó pedagógusok mellett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK