77 ezer hektár van víz alatt

2016.03.07. 12:04

Több folyón már levonulóban van az árhullám, de még mindig 608 kilométeres szakaszon van elsőfokú árvízvédelmi készültség. 77 ezer hektárt öntött el a belvíz, ebből 39 ezer hektár vetés vagy szántó.

737 kilométeres szakaszon van árvízvédelmi készültség és 77 ezer hektárt öntött el a belvíz Magyarországon - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentéséből. A Tisza, a Zagyva, a Bodrog és a Takta már apad, a Tarna vízszintje azonban még emelkedhet. 

A Tisza jelenleg levonuló árhulláma vasárnap délután és este érte el a legmagasabb, 721 centiméteres vízállását Szolnokon. A tetőzés 79 centiméterrel marad alatta a III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelési szintjének - írja a vízügyi főigazgatóság. 

Azonban még mindig árvízvédelmi készültség van a Tiszán, a Bodrogon, a Sajó-Taktán, a Zagyván, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körösön is. 608 kilométeren elsőfokú, 129 kilométeren pedig másodfokú a készültség. Számottevő vízszintemelkedés a Tarna felső szakaszán és a Szerencs-patakon lehet.

A Velencei-tó hétszeresét emelték át

Az elmúlt napok csapadékos időjárás miatt a belvíz is jelentős gondokat okot. A vízügyi főigazgatóság szerint 77,7 ezer hektár van víz alatt, ebből 39 ezer hektár vetés és szántó.

77 ezer hektár van víz alattForrás: MTI/Varga György

A belvízi védekezésben 600 szakember vesz részt, a 215 szivattyútelep és 23 szállítható szívattyúval naponta 10,6 millió köbméter vizet emelnek át a tározókba.

Idén eddig összesen 284 millió köbméternyi belvizet emeltek át, ez a Velencei-tó vízmennyiségének körülbelül hétszerese.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján az elkövetkező hat napban az ország túlnyomó részén 5-10 miliméter közötti csapadék várható. Az ország keleti részén azonban 10-15 miliméter is hullhat.

A magas vízállás és a viharos szél miatt pénteken a Balaton is kiöntött, és a hullámok elárasztották a balatonfenyvesi szabadstrandot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK