Noha van olyan bizonyíték, ami erősíti a gyanút, a Kúria nem látott alapot arra, hogy a legutóbbi boltzáras népszavazási roham idején a Nemzeti Választási Irodánál megjelent Erdősi Lászlóné és az őt segítő kopasz férfiak csoportja "szándék- és akarategységben" tevékenykedett volna, hogy megelőzhessék az MSZP-t a referendumkérdés beadásával. 

Úgy tűnik, a Kúria a boltzárnépszavazási balhé ügyét vizsgálva átsiklott egy fontos bizonyíték felett. Legalábbis erre utal, hogy a gyanút erősítő tények ellenére a Kúria csak részben adott igazat  a kérdésbenyújtáskor az exfideszes polgármester felesége, Erdősi Lászlóné által beelőzött MSZP-s Nyakó István panaszának elbírálásánál. 

Kúria: Akadályozták Nyakót

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését megváltoztatva március 3-án a Kúria kimondta: 2016. február 23-án a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában tartózkodó ismeretlen személyek Nyakó Istvánt akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában. 

Justitia szobra a Kúria épületébenFotó: Origo

Az MSZP-s politikus azért nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a legfelsőbb bírói fórumhoz, mert a választási testület csak részben adott helyt a panaszának, amelyben azt kifogásolta, hogy kopasz férfiak segítségével egy másik beadványozó megelőzte őt a boltzáras népszavazási kérdés benyújtásánál. 

Nyakó István MSZP-s politikus kopaszok gyűrűjében az NVI épületébenFotó: Szabó Gábor - Origo

Panaszában Nyakó kifogásolta, hogy az NVI nem tett semmit "a lehetetlen állapotok felszámolására", illetve, hogy Erdősiné nem maga pecsételte le papírjait az időbélyegzővel, azt kísérője tette meg. Megemlítette, ő adta le először személyesen a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének az irományt, nem Erdősiné. 

Mint arról az Origo is beszámolt, az NVB tagjai hosszan vitáztak Nyakó panaszáról, aki jelezte: úgy tűnik, a kormányzópárt által felbérelt kopaszok az NVI épületében a terror légkörét tudták megteremteni," és ezt a hatóságok tétlensége, sőt asszisztálása mellett tehették. 

A biztonsági kamerák felvételeinek megtekintése után az NVB ülésén elhangzott: a férfiaknak szándékukban sem állt népszavazást kezdeményezni. 

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökeForrás: MTI/Marjai János

Patyi András, az NVB elnöke szerint tettlegesség nélkül is akadályozták azt, hogy a beadványozó Nyakó könnyen és gyorsan az időbélyegzőhöz jusson". 

A testület végül megállapította, hogy a kopaszok csoportja valódi népszavazási kezdeményezési szándék nélkül tartózkodott az előtérben, ezzel pedig jogellenesen viselkedett. Ám úgy értékelték, hogy az Erdősinét kísérő, Nyakót az érkeztetőbélyegzőnél beelőző férfi nem használta ki a helyzetet. 

Nem volt akarategység 

Hasonló dodonai indoklást írt végzésében a Kúria, mondván: az NVI épületében olyan helyzet alakult ki, amely "kihatott a kérdést benyújtani szándékozók közötti esélyegyenlőségre", ezzel pedig "sérült az esélyegyenlőség elve mellett a rendeltetésszerű joggyakorlás elve is", ám a Kúria nem látott alapot arra, hogy Erdősiné és az őt segítő kopaszok csoportja "szándék- és akarategységben" tevékenykedett volna. 

Azt írták, hogy a kérelmező, vagyis Nyakó István érvelésével szemben "nincs olyan bizonyíték, mely ezt a kérelmezői előadást kifejezetten alátámasztja". 

Erdősi Lászlóné és segítője szó nélkül távozott a kérdés benyújtása utánForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Kúria eljáró tanácsa azt is hozzátette: a szándék- és akarategység megállapítására "nem alkalmasak a kérelmező által csatolt és az NVI által megküldött bizonyítékok sem". 

Hiába érvelt az MSZP-s

Pedig – ahogy az az Origo fotóriporterének a sajtót bejárt képe alapján kiderült – a Nyakót akadályozó kopaszoknál különféle mappákban azonos dokumentum volt. Ez az irat pedig nem más volt, mint Erdősiné népszavazási kezdeményezése. 

Ott a narancssárga mappaForrás: Origo

Az Origo is megírta, az ellenfényben látszik az egyikben lévő irat. Nehezen ugyan, de kiolvasható a beadványozónak az NVI honlapjáról már ismert neve mellett a lakcíme is, innen derült ki, hogy Erdősi Lászlóné nem más, mint az exfideszes, jelenleg független herceghalmi polgármester felesége. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Erre a tényre Nyakó is felhívta a figyelmet az Origo birtokába került panaszában. Éppen a fenti, az Origo fotóriportere által készített képek és a panaszához csatolt Origo-cikk alapján azt írta a Kúriának, hogy "mindezen felvételek alapján egyértelmű Erdősi Lászlóné, valamint az ismeretlen személyazonosságú emberek összejátszása". 

Ugyanez az irat még közelebbről – itt már kivehetők Erdősiné adatai és a kérdés isFotó: Szabó Gábor - Origo

Nyakó idézte cikkünk megállapítását, miszerint "feltűnő érdekesség, hogy a Nemzeti Választási Iroda aulájában megjelent kopaszok többségénél az Origo tudósítója különböző színű mappákat látott (...) ez alapján nem kizárt, hogy a férfiak arra az eshetőségre biztosították be magukat, hogy bármelyikük is jusson elsőként az érkeztető géphez, (...) elsőként nyújtson be népszavazási kezdeményezést  a vasárnapi boltzár ügyében, kéznél legyen nála a megfelelő formanyomtatvány". 

Hogy nem vették észre?

Megkérdeztük a Kúriát, miért nem vette figyelembe a fenti tényeket és összefüggéseket a bírói tanács, vagy ha mégis, mi alapján nem látta bizonyítottnak Erdősiné és a kopaszok között a "szándék- és akarategységet"?  Válaszuk szerint "a Kúria a bírósági felülvizsgálat során egyrészről a Nemzeti Választási Iroda által továbbított és a Nemzeti Választási Bizottság előtt keletkezett iratokat és felhasznált bizonyítékokat, valamint a kérelmező által a felülvizsgálati kérelemhez csatolt bizonyítékokat értékelte".

Nyakó István csatolta a bizonyítékot, mégsem vették figyelembeFotó: Szabó Gábor - Origo

Vagyis: abból dolgoztak, amit megkaptak a választási szervektől és Nyakótól. Válaszukból kiolvasható, hogy sajtóhírekkel nem foglalkoztak, hiába volt a döntésük idején közismert, hogy a kopaszok Erdősiné beadványával érkeztek,  hiszen ez alapján azonosította a sajtó az asszonyt. Csakhogy Nyakó panaszában ugyanúgy szerepelt az Origónak a fenti gyanút erősítő fotója. Ráadásul az MSZP-s beadványozó is kiemelte a Kúriának küldött panaszában, hogy Erősinénél egyáltalán nem volt mappa, irat, és bár ő érkezett legkésőbb, nyugodtan ült, a legtávolabb az érkeztetőbélyegzőtől. 

Nyakó a panaszában egyértelműen fogalmazott: "Az origo.hu buktatta le a kopaszokat. A felvételen látszik, hogy az ajtóban álló kopasz mappájában csak és kizárólag Erdősiné érkeztető papírja van. Ezzel a kopaszok közül kettőre emelkedett azok száma (blokkolóóra közelében álló kopasz, aki végül is érkeztetett), akiknél konkrétan bizonyítható, hogy nem saját beadvánnyal álldogáltak az NVI épületében (...) Ez alátámasztja, hogy a kopaszok csoportja csak és kizárólag Erdősiné beadványának érdekében lépett fel, és ez összejátszás nélkül nem volt megvalósítható." 

Nyakó a rendőrségben bízik

Nyakó István a Kúria döntése ellen további jogorvoslattal ugyan nem élhet, de mint az Origónak elmondta, a március 16-i határidő előtt felülvizsgálati kérelmekkel fordul a Kúriához az ő népszavazási kezdeményezését elutasító, Erdősinéét pedig átengedő NVB-határozatok ellen. Az Origo is megírta: az NVB 7:5 arányban hitelesítette Erdősiné kérdését – leszavazva Patyi András elnököt is.

Nyakó István szocialista politikus érkezik a rendőrségre, hogy tanúvallomást tgeyenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Emellett a szocialista politikus a rendőrségben is bízik, hiszen feljelentést tett az NVI-nél történtek miatt. Amúgy nem csak ő, hiszen mintegy 20 feljelentés érkezett az ügyészséghez a témában. Nyakót hétfőn délelőtt hallgatta meg tanúként az ügyben a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni főosztálya. 

Nyakó az Origónak azt mondta, a független magyar sajtó már sok mindent feltárt az ügyben, a rendőrségnek nem kell nulláról kezdeni a nyomozást".  Mint mondta, kiderült, hogy "Erdősiné segítői részben egy gimnáziumi társaság, részben egy szolnoki konditerem, valamint a Fradi Security tagjaiból áll, továbbá a szálak Herceghalomra is vezetnek". 

A szocialista politikus szerint a független magyar sajtó már sokat segített a rendőrségnekForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nyakó ezek után arra kíváncsi, hogy kik lehettek a felbujtók, kik voltak a megbízók. Megjegyezte, arra is kíváncsi, ki lehetett az a 25 másik támogató, akinek aláírását Erdősiné a sajátján túl benyújtotta az NVB-hez még a népszavazási kezdeményezés benyújtásának feltételeként. A szocialista politikus gyanúja szerint az aláírók és Erdősiné segítői között "lehet átfedés".