Pintér Sándor: az amerikai vízummentességet a bűnözők is kihasználják

Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban.
A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője.
2016.02.28.
Orbán évértékelő Pintér Sándor Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
Washington közepén képezhetnek hamarosan magyar szakembereket a kiberbűnözés elleni harcra. Pintér Sándor belügyminiszter szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az amerikai Marymount Egyetem együttműködési megállapodása az Egyesült Államoknak is nagyobb biztonságot jelent, hiszen az amerikai vízummentességet nemcsak a turisták, hanem a bűnözők is kihasználják. 
Vágólapra másolva!

Ha a Fehér Házba nem is, az attól néhány percre található Marymount Egyetemre hamarosan több magyar oktatónak és kutatónak is belépése lesz. Az 1950-ben alapított, nagynevű intézmény hétfő délelőtt együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

Kriminalisztika és kiberbűnözés

A program lényege, hogy a következő öt évben magyar oktatók és kutatók utazhatnak Washingtonba, ahol főleg

kriminalisztikai és a kiberbűnözés elleni képzéseken vehetnek részt,

és fordítva. Az sem mellékes, hogy a Marymount jó kapcsolatokat ápol az FBI és a CIA tisztségviselőivel, így a magyarok az amerikai igazságszolgáltatásról, kriminalisztikai és bűnügyi nyomozásról is tanulhatnak.

Az aláíráson Colleen Bell amerikai nagykövet is részt vett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az együttműködési megállapodás aláírásán Pintér Sándor belügyminiszter úgy fogalmazott: a bűnözés nem ismer határokat, ezért csak úgy tudjuk ellene felvenni a harcot, ha jobb a szervezettségünk, több a tudásunk, és ezt át is tudjuk egymásnak adni.

Nem csak turisták utaznak

„Az újabb kapcsolat nagyobb biztonságot fog jelenteni Magyarországnak, és bizonyos szinten az Egyesült Államoknak is, hiszen ma már vízum nélkül lehet az USA-ba utazni, amit nemcsak a turisták és az üzletemberek, hanem a bűnözők is kihasználnak” – tette hozzá a miniszter.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a megállapodás mindkét országnak nagyobb biztonságot jelent Fotó: Szabó Gábor - Origo

Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete arra emlékeztetett, hogy Barack Obama elnök már tavaly kiemelte:

a kiberbűnözés az egyik legnagyobb kihívás

a világ számára. Az együttműködés ezért egy remek lehetőség arra, hogy együtt dolgozzon a két ország, és a jövő vezetőit képezzék.

Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet pedig arról beszélt, hogy Magyarország már régóta markáns helyet foglal el a régióban a kiberbiztonság elleni harc területén, a Marymount és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös programjai pedig ezt még jobban fogják erősíteni.