Az állam továbbra is képtelen eladni a 2007-2008-ban bezárt budapesti kórházak túlnyomó többségét, mivel évek óta egyetlen befektető sem tudott érdemi ajánlatot tenni a vagyonkezelő asztalára. Csak a volt BM-kórház Városligeti fasorban lévő épülete, valamint a Szabolcs utcai kórház épülete újul meg.

Több mint fél év alatt sem sikerült eladót találni egyetlen budapesti, üresen álló egykori kórházépületre sem – derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Origónak adott válaszából. Az üresen álló ingatlanokat még 2015. szeptember 15-én hirdette meg a vagyonkezelő. Csupán két épületegyüttes iránt volt érdeklődés, de vételi ajánlatot senki sem adott.

Az MNV egyébként 2009-ben is megpróbálta eladni a Svábhegyi Gyermekkórház két épületét – a Béla király és Mártonhegyi úti ingatlanok –, valamint a Belügyminisztérium budai és pesti kórházait. A hirdetményekre azonban nem érkezett érvényes ajánlat, vagy a becsült forgalmi érték töredékét ajánlották fel, így azokat nem fogadták el. 

Csak a XII. kerületben vannak

A második Gyurcsány-kormány 2007-ben döntött több budapesti kórház bezárásáról, nagyrészt a budai oldalon. Éppen emiatt az MNV közvetlen kezelésében jelenleg összesen tizenegy olyan, a XII. kerületben nyilvántartott ingatlan található, ami egykor kórház volt. Ezek közé tartozik a korábbi Tündérhegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztály, az Árnyas úton lévő egykori BM-kórház, a Svábhegyi Gyermekkórház négy külön telephelye és az egykori MÁV-szanatórium. 

Egy állami cég viszi a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügyeitFotó:Origo

Sokoldalú cég

Az állami tulajdonban álló üres, volt kórházi ingatlanok jelentős része – így az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épülete is – nem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában, hanem egy állami tulajdonú cég birtokában van. Az intézményt a Kiving Kft. üzemelteti. A cég a honlapja szerint országosan jelenleg 130 ezer négyzetméternyi ingatlanterületet kezelnek. 

A Kiving üzemelteti jelenleg az MNV Zrt. Pozsonyi úti székházát, a Karolina úti egészségügyi központot és két irodaházat is a belvárosban. Emellett ők végzik az állagmegóvást az Északi Járműjavítóban, valamint a Hajógyári-szigeten lévő létesítményekben is. Ők végzik a II. kerületi Klebelsberg-kúria felújítását, de részt vesznek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet irodaépületének külső homlokzatfelújítási és részleges belső átalakítási munkáiban is. 

A Kiving Zrt. üzemelteti a Hajógyári-szigeten lévő állami tulajdonú ingatlanokatForrás: MTI

Több milliárd forintot érhetnek a XII. kerületben lévő, üresen álló kórházak ingatlanjai – erről már Balog László ingatlanszakértő beszélt az Origónak. Az Ingatlan.com szakembere példaként hozta föl az egykori Svábhegyi Gyermekkórház Költő utcai ingatlanát: ott csak a telek nagyjából hárommilliárd forintot érhet. Ennél is drágább a Svábhegyi Gyermekkórház tüdőszanatóriumának Béla király úti telke. Annak értéke több mint 3,5 milliárd forint. 

Érdemes megnézni, hogy a legtöbb ingatlan műemlékvédelem alatt áll, ami a későbbi hasznosíthatóságot jelentősen befolyásolhatja. Így például előírás vonatkozik bizonyos növény- és facsoportok kivágásának tiltására, illetve van ingatlan, ami szolgalmi joggal terhelt. A fenti ingatlanok bármilyen jó helyen fekszenek, helyzetük szemmel láthatólag nem egyszerű – mondta Balogh László.  

A svábhegyi szanatórium szép lassan az enyészeté leszForrás: Wikipédia

Budán lehet a szuperkórház

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pártja tavalyi mezőkövesdi frakcióülésén jelentette be, hogy egy új budapesti szuperkórházat akarnak építeni. A fővárosi kerületek között hamar megindult a verseny az új intézményért, de hamar eldőlt, hogy a kabinet Budán szeretné felépíteni az új intézményt. Ennek legfőbb oka, hogy a korábbi kórházbezárások mellett a főváros ezen részén évtizedek óta semmilyen jelentősebb egészségügyi fejlesztés nem történt. 

A kormány a pontos helyszínről még nem döntött, de szinte biztosnak tűnik, hogy a mostani Sportkórház környékén épül majd föl az új intézmény. Hely feltehetően lesz, mivel belátható időn belül le kívánják bontani a Déli pályaudvar épületét, és felszabadítanák a sínek (ide értve a rendezőpályaudvart is) területének egészét vagy zömét. A felszabaduló helyen vagy akár mellettük épülhet majd a szuperkórház. 

A lebontásra ítélt Déli pályaudvar közelében épülhet föl az új budapesti szuperkórházFotó: Polyák Attila - Origo

Két épület megújul

Szintén 2007-ben zárták be a Szabolcs utcai kórházat, ami az elmúlt években üresen állt. Tavaly dőlt el, hogy a Liget Budapest projekt keretében korszerű raktározási és restaurálási központ épül a helyén. A tervek szerint az egykori Szabolcs utcai kórház elhagyatott telkén 2017-ig megvalósuló beruházás nemcsak több nagy budapesti múzeum működésében nyújt majd segítséget, hanem a területfejlesztő hatása is jelentős lesz.

A volt BM-kórház a Városligeti fasorbanForrás: Koncz Tamás

2014 őszén kezdték el bontani a volt BM Központi Kórház szárnyait. A Városligeti fasorban álló, 26 ezer négyzetméteres épületegyüttesbe 2016-ban több bírósági intézmény költözhet, de ide telepítik az országos bírósági szerverközpontot is. Ezért van szükség az átalakításra, aminek költsége 15 milliárd forint is lehet.