Többletpénz az idei Kossuth-díjakra

Kossuth-díj
Kossuth Lajos figurája a Kossuth-díj tetején
Vágólapra másolva!
A kormány a Kossuth- és Széchenyi-díjak fedezetére 57,2 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el.
Vágólapra másolva!

A költségvetés "rendkívüli kormányzati intézkedések" cím alatt nyilvántartott részéből 57,2 millió forint átcsoportosításáról döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a pénzt a Kossuth- és Széchenyi-díjak fedezetére különítették el.

Kossuth Lajos figurája a Kossuth-díj tetején Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hagyományosan március 15-e alkalmából adják át a Kossuth- és Széchenyi díjakat. Míg előbbi a kulturális, utóbbi a tudományos életben elért kimagasló teljesítményt jutalmazza. A díjjal járó jutalom összege az előző évi országos szintű nettó nominál átlagkereset hatszorosa. 2015-ben a KSH adatai szerint havi 162 300 forint volt a nettó átlagkereset, így a Kossuth-díjjal járó jutalom összege 11,7 millió forint, adó- és illetékmentesen.

Szóba került a Saul fia

A díjak odaítéléséről döntő bizottság általában januárban már ki is értesíti a leendő díjazottakat. A múlt heti Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy egy jelölő szervezettől érkezett javaslat az Oscar-díjas Saul fia című film stábjának kitüntetésére. Hivatalosan az átadásig nem tudni, hogy kik kapnak díjat, de a rapid módon elkülönített összegből akár négy ember Kossuth-díjhoz kapcsolódó jutalmazására is futná.