A műgyűjtő nem hajlandó belenyugodni a Munkácsy-festmény védetté nyilvánításába, ezért bírósághoz fordul.

A New Yorkban élő műgyűjtő szerdán elmondta: ameddig védett a kép, addig letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban. Hozzátette: a Forster központtól arra is van engedélye, hogy a Golgotát elszállítsa a múzeumból, de - mint kijelentette - nincs ilyen terve. A Munkácsy-trilógia tulajdonában álló darabjának további bemutatását augusztus végén tiltotta meg Pákh Imre, a képet akkor letakarták a Déri Múzeumban. A műgyűjtő a Golgota védetté nyilvánításáról szóló novemberi határozatot megfellebbezte, de a döntés a napokban jogerőssé vált.

A Munkácsy-trilógia tulajdonában álló darabjának további bemutatását augusztus végén tiltotta meg Pákh Imre, a képet akkor letakarták a Déri Múzeumban.Forrás: Origo

Tizenhárom évig volt kiállítva

Pákh szerint a védettség egyik kezdeményezője azzal érvelt: "meg kell lépni a kép védettségét, nehogy valami jóvátehetetlen történjen vele". "Ilyen érvelést utoljára apám hallott, amikor 1945-ben államosították a fuvarozási vállalkozását" - mondta a műgyűjtő, aki a lapinformációra, miszerint a festmény tulajdonosának hozzáférhetővé kell tennie az alkotást kutatási, kiállítási célokra, Pákh Imre úgy reagált: 13 évig a Golgota ki volt állítva, kutatták, és mindez folytatódni fog, ha leveszik a képről a védettséget.

Pákh Imre nem hajlandó belenyugodni a Munkácsy-festmény védetté nyilvánításába.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Többet kért érte

Addig viszont, amíg védett, letakarva marad - nyomatékosította álláspontját a Golgota tulajdonosa. A védetté nyilvánított festményt csak külön engedéllyel lehet kivinni az országból vagy a Déri Múzeumból más helyre szállítani, miközben az állam élhet elővásárlási jogával. A Magyar Nemzeti Bank korábban jelezte, hogy a képet a jegybank Értéktár Programjának részeként kívánja megvásárolni hatmillió dolláros - több mint 1,6 milliárd forintos - vételárért. A védetté nyilvánítás előtt az amerikai-magyar műgyűjtő kilencmillió dollárt kért a trilógia tulajdonában lévő darabjáért.