Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány

Illegális bevándorlás - Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány
Pintér Sándor és Kovács Zoltán
Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy a környező országokban bejelentett határzárak miatt Magyarországon migrációs válsághelyzet lép életbe.
Vágólapra másolva!

Szlovénia, Horvátország és Szerbia ma 0 órától a schengeni elvárások szerint engedi csak be a határához érkezőket, vagyis mindenkinek érvényes útlevéllel, vízummal kell rendelkeznie - mondta Pintér Sándor belügyminiszter. Nem tudni, hogy az érintett országokban feltorlódott mintegy tízezer illegális migránsban milyen reakciókat váltanak ki ezek a döntések, ezért a kormány úgy döntött, hogy

az egész ország területére kihirdetik a migrációs válsághelyzetet.

Reményeink szerint nem jönnek át többen a zöldhatáron, mint eddig - mondta Pintér Sándor belügyminiszter. A migrációs válsághelyzet a határok megerősítését jelenti élő erővel, illetve a határvédelemhez további utakat építenek, ahol erre szükség van, illetve egyes szakaszokon lámpával világítják meg a zöldhatárt.

Pintér Sándor és Kovács Zoltán Forrás: MTI/Kovács Tamás

Felkészülnek a kerítésépítésre

„Jelenleg Románia irányából nem érkeznek illegális migránsok, de felkészültünk arra, hogy ha ez bekövetkezik, tíz napon belül kerítést építhessünk a magyar–román határra” – mondta Pintér Sándor, akinek román kollégája ígéretet tett arra, hogy országából nem érkeznek majd illegális migránsok Magyarországra.

A honvédségtől 1500 embert vezényelnek át a határvédelemhez.

Rajtuk kívül a határ menti megyék rendőri akciócsoportjai teljesítenek majd megerősített szolgálatot a határon - közölte a belügyminiszter.

Az Origo kérdésére, hogy mennyibe kerül a határvédelem megerősítése, Pintér Sándor úgy válaszolt, hogy a humán erőforrás költségei szerepelnek a költségvetésben, az pluszforrást nem igényel, viszont

7,3 milliárd forintot jelentenek majd az útépítések.

Ennek a forrását még elő kell teremteni.

A nyilak irányába kerülhetnek a menekültek Forrás: Origo

Romániába, és onnan keresztül Magyarországra egyébként több útvonalon is eljuthatnak a menekültek, bár az útvonalak sokkal nehezebbek a korábbinál. A fenti térképen összegeztük, hogy Macedónia és Szerbia kikerülésével merre indulhatnak az emberek.

A bolgárok már gyakorlatoznak

Bulgáriában például arra számítanak, hogy a már Görögországba eljutott menekültek keresnek majd hamarosan új útvonalat, és vagy maguktól, vagy embercsempészek közreműködésével elindulnak az ország felé. A bolgár kormányfő tegnap részt vett egy hadgyakorlaton a görög-bolgár határon. A rendvédelmi egységek a miniszterelnök szeme előtt egy esetleges összecsapást is "elpróbáltak".

Az erődemonstrációnak beillő akción helikopterek is részt vettek. A kormányfő a gyakorlat közben bejelentette, hogy egy 400 fős, katonákból, rendőrökből és csendőrökből álló egységet telepít a határra a kormány. A határvédelmi feladatokat ellátó különítményt 500 emberrel azonnal meg lehet erősíteni, ha szükség van rá - jelentette be a kormányfő.

Bulgáriát egyébként eddig nagy ívben elkerülték a menekültek.

Tavaly októberben a bolgár határőrök lelőttek egy afgán migránst, aki Törökország felől próbált illegálisan bejutni Bulgáriába. Az országnak nagyon rossz híre van, jogvédő szervezetek rendszeresen arról számolnak be, hogy a hatóságok embertelenül bánnak az érkezőkkel. Tavaly hivatalosan csak 30 ezer ember érkezett az országba.

Valószínűleg Nagy-Britanniában is arra számítanak, hogy a klasszikus balkáni útvonal lezárása után Bulgária lehet a menekültek következő tranzitországa. A brit védelmi miniszter szerdán engedélyezte, hogy a királyság hadserege terepjárókat adjon kölcsön Bulgáriának a határok védelméhez. Jogvédő csoportok tiltakoztak a döntés ellen.

Bulgáriából azután Romániába, majd onnan Magyarországra indulhatnak el a menekültek,

hogy így érjék el Ausztriát vagy Németországot. Bulgáriában nemcsak a rendőrök, hanem a természet is nehezítené a menekültek dolgát, ha arra mennének. Két hegységen kellene ugyanis átkelniük: a Rodopén és a Balkán-hegységen.

A bejáratott út

Egy másik lehetséges útvonal a Görögországba érkező, vagy már ott tartózkodó menekültek számára egy bejáratott úton vezet: Albánián keresztül. A kilencvenes években sok albán próbált Olaszországba jutni a tengeren keresztül.

A legközelebbi pont Olaszország és Albánia között az Otranto-szoros, amely 72 kilométer széles. Sokan 1997-ben is megpróbáltak átkelni rajta, akkor ugyanis zavargások törtek ki az országban. Az egyik csónak elsüllyedése után 84 ember – többnyire gyerekek és nők – fulladtak vízbe. A nemzetközi figyelem ellenére sok drog- és embercsempész is használja ezt az útvonalat, 2008-ig például a szoroson érkezett a legtöbb kábítószer Olaszországba.