Hadházy: Uniós pénzből kapott tanácsokat egy söröző

Hadházy Ákos; beszél felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS kokárda Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM ÜNNEP ünnepel ünnepi rendezvény
Budapest, 2015. március 15. Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivője beszél az LMP ünnepi megemlékezésén a budapesti Pilvax kávéházban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján, 2015. március 15-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Hétmilliárd forintot költ a kormány az új uniós költségvetési ciklusban olyan „kamu" pályázatokra, amelyek eredetileg a rugalmas munkavégzést segítenék, de valójában semmit sem használnak – állítja Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője. A Nemzeti Rugalmassági Programban 20-30 napos munkákért fizettek ki 10-15 millió forintnyi támogatást, a nyertesek közt van a Pannonhalmi Apátság, több református egyházközösség, a kaposvári tömegközlekedési vállalat, de egy veszprémi söröző is.
Vágólapra másolva!

„A Korrupcióinfó arra szolgál, hogy bemutassuk, mit is jelent valójában az, amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszél, hogy kipörgetik az uniós pénzeket" – mondta Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője.

A politikus szerint

a kormány pazarló politikájára jó példa a Nemzeti Rugalmassági Program,

amelynek köszönhetően 20-30 napos munkákért fizettek ki 10-15 millió forintos, uniós forrású támogatást. A projekt eredeti célja az volt, hogy minél több ember dolgozhasson rugalmas munkaidőben. „A cél fontos lenne, miután sokaknak jelent segítséget ez a munkavégzési mód, például ha ápolnak valakit, de a cégeknek is előnyös lehet, ha csak akkor foglalkoztatnak valakit, amikor a munkájára valóban szükség van" – fogalmazott Hadházy Ákos.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Nemzeti Rugalmassági Programban kiosztott pénzeknek azonban csak egy részét osztották ki a cégek támogatására,

a nagyobb részt tanulmányírásra, workshopokra, szaktanácsadásra, valamint konzultációkra költötték

– mondta.

Hadházy Ákos szerint a programban összesen hétmilliárd forintot költöttek el.

A nyertes cégeknek a kapott pénz egy részét arra kellett fordítaniuk, hogy tanácsadó cégeket alkalmazzanak, akik később tanulmányt írnak arról, hogy hogyan lehetne a rugalmas munkaidőt alkalmazni.

A politikus úgy véli, az egész akkor válik igazán abszurddá, amikor megnézzük a nyertes vállalatokat. A győztesek között van például:

  • kaposvári tömegközlekedési vállalat
  • veszprémi Kegyelet 2000 temetkezési vállalkozás
  • veszprémi Deák söröző
  • református egyházközségek
  • önkormányzatok
  • Pannonhalmi apátság
  • kórházak
  • pékségek
  • Makrai Kamion Szállítási Kft

Hadházy Ákos szerint érthetetlen, hogy hogyan alkalmazzák a rugalmas munkavégzést egy tömegközlekedési vállalatnál, ahol menetrend van érvényben, vagy az egyház közösségeknél, pékségeknél, vagy akár egy sörözőben.

A Pannonhalmi Apátságra utalva azt mondta: "Én sokkal olcsóbban elmondtam volna nekik, hogy a tisztelendő urak a misére menjenek be a templomba, egyébként meg otthon írják meg rugalmas munkaidőben a szöveget erre" - mondta az LMP-s politikus, aki szerint valódi célokra kellene használni ezeket a pénzeket, nem pedig "kamuprogramokra".

A legkülönösebb az szerinte, amikor egy tanácsadó cég nyert a pályázaton. A tanácsadó cég tehát tanácsot kért egy másik tanácsadó cégtől – uniós pénzből.