Kiállt a magyar sajtószabadság mellett Colleen Bell

Colleen Bell
Colleen Bell új amerikai nagykövet és Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere írnak alá szerződést az EMMI épületében 2015 február 3-án
Vágólapra másolva!
A sajtószabadság nem végcél, hanem eszköz – mondta Colleen Bell a Magyar Újságírók Országos Szövetségének sajtónapi rendezvényén. Az amerikai nagykövet szerint az újságírók egyik legfontosabb célja, hogy a gyűlöletbeszéd, a tudatlanság és a félelem ellen harcoljanak. 
Vágólapra másolva!

Ha nem is mondott olyan erős beszédet, mint tavaly a Corvinus egyetemen, most is üzent a magyar társadalomnak Colleen Bell. Az amerikai nagykövet a Magyar Újságírók Országos Szövetségének sajtónapi rendezvényén a média szabadságáról és annak fontosságáról beszélt.

– mondta Bell.

Colleen Bell amerikai nagykövet szerint az újságíróknak hatalmas a felelőssége Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem abszolút jog

A nagykövet beszédében utalt rá, hogy amikor az amerikaiak a szabad sajtó fontosságáról beszélnek, elkerülhetetlenül az első alkotmányuk módosítására gondolnak, amely kimondja a szólás- és sajtószabadságot.

Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy

a szólásszabadság nem abszolút jog.

Az csak addig terjed, amíg nem sérti mások jogait. Ilyen korlátozás azonban nagyon kevés van - mondta.

Nem minden rózsaszín

A nagykövet azt is elismerte, hogy nem minden amerikai ért egyet azzal a szabad társadalommal, amelyet az alapítók elképzeltek. Erre az amerikai médiában hallható politikai retorikát hozta fel példaként. Azt is elismerte, hogy

az amerikaiak nem mindig felelnek meg az eszményeiknek,

de tisztában vannak az erre való törekvés fontosságával.

Colleen Bell szerint talán furcsának tűnhet, hogy az amerikai alkotmánymódosítás a gyűlöletbeszédet megengedi, és védelembe veszi a tudatlanság és a félelem némely legrosszabb kifejezését.Utalt rá, hogy az Egyesült Államokban is gyakori a bűnbakképzés, amikor az etnikai és társadalmi-gazdasági csoportok felé iránítják az emberek haragját, hogy így tereljék el a figyelmet a politikai ügyek megvitatásától.

Colleen Bell a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén mondott beszédet Fotó: Polyák Attila - Origo

„Fájdalmas látni, hogy ezek az eszmék az amerikai politikában még ma sem csupán a múlt részei. Nem tehetünk úgy, mintha ezek az eszmék nem lennének veszélyesek, a történekem ezt megmutatta ennek ellenjezőjét” – ismerte el.

Ellensúly a tudatlansággal szemben

A nagykövet szerint az újságíróknak éppen ezért hatalmas felelőssége van abban, hogy ellensúlyt képezzenek a tudatlanság, a gyűlölettel és a félelemmel szemben. Ahol hiányzik az egyensúly, a szabad sajtónak kell megragadni a lehetőséget, hogy elmondja a történet másik oldalát.

- mondta.

A munka tovább folyik

Bell szerint még a Magyarországhoz hasonló országokban is alapvető felelősség, hogy ne csak a kormányra vagy a bíróságra hivatkozzanak, hanem

a sajtó leplezze le azoknak a csődjét, akik fajgyűlölettel, idegengyűlölettel kampányolnak.

"A munka még nem ért véget, a szólásszabadság nem végcél, hanem eszköz. Soha nem fogjuk megszüntetni a gyűlöletet, a félelmet és tudatlanságot az emberi társadalomból, és ez a kevésbé bátrakat elriaszthatja, de az újságírók nem ilyenek" – fejezte be beszédét Coleen Bell, aki köszöntötte az aranytollas újságírókat is.