Orvosokat és patikusokat ítéltek el milliárdos csalás miatt Tatabányán

2016.03.11. 14:52

Orvosokat és patikusokat ítélt két év és öt év közötti börtönre költségvetési csalás és vesztegetés miatt első fokon a Tatabányai Törvényszék. A vádlottak fiktív kötszerreceptekkel több mint egymilliárd forint támogatást vettek fel jogtalanul.

A 24 vádlott közül 16-ot ítéltek letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetésre, 6-ot felmentettek, 2 embert pedig egy év próbára bocsátottak. Emellett összesen 14 millió forint pénzbüntetést szabtak ki a vádlottakra. Az ítélet csak egy vádlott esetében lett jogerős.

A vád szerint az elsőrendű vádlott kötszerügynökként orvosokat vett rá arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásának 30-40 százalékáért sebkötözőről írjanak recepteket, ezeket rokonai patikájában bevitték az OEP rendszerébe és a támogatást felvették. Az ügyben fegyveres erők üzemorvosai és megyei kórházak osztályvezető főorvosai is a vádlottak padjára kerültek.

A vádlottak fiktív kötszerreceptekkel több mint egymilliárd forint támogatást vettek fel jogtalanul. (Képünk illusztráció)Forrás: AFP/Philippe Turpin