Újabb milliárdos lett kegyvesztett a Fidesznél

Csipak Péter
Kislőd, 2010. december 18. Csipak Péter fővárosi ingatlanfejlesztő áll annak a családi háznak a kapujában, amelyet civil adományozóként mindössze harminc nap alatt építtetett a kolontári Völler családnak. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal felbontotta csütörtökön a kormánypárti vezetésű V. kerületi önkormányzat a városrészben 20 éve jelen lévő Csipak Péter milliárdos érdekeltségével 50 évre kötött közterület-használati szerződést. A zárt ülésen hozott döntés indokai részleteiben nem ismertek, de a körülmények kísértetiesen hasonlítanak a főváros és Simicska Lajos cége közti csatához.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat és Simicska Lajos hirdetőcége közti konfliktushoz hasonló botrányt robbanthat ki az V. kerületben a kormánypárti vezetésű önkormányzat friss döntése.

T-58/2016 sz. titkos javaslat

Az Origo értesülései szerint a képviselő-testület csütörtöki, zárt ülésén azonnali hatállyal felbontotta a Csipak Péter milliárdos ingatlanfejlesztő vállalkozó érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt.-vel 2008-ban 50 évre kötött közterület-használati szerződést.

Csipak Péter 2010-ben civil adományozóként családi házat építtetett egy kolontári családnak Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az előterjesztésnek csak a címe volt nyilvános, bár ez sem túl sokatmondó: "T-58/2016 számú előterjesztés, döntés közterület-használat tárgyában". A javaslat benyújtója Böröcz László Fidesz-KDNP-s alpolgármester volt.

50 év helyett élt 8 évet

A döntés lényege, hogy az önkormányzat

felbontja a még Rogán Antal miniszter polgármestersége idején, 2008-ban 50 évre kötött, 2058. október 31-ig szóló szerződést a

Csipak érdekeltségébe tartozó, ciprusi hátterű Immobilia Zrt.-vel.

Ennek előzménye volt, hogy az egyébként az önkormányzattal már 1995 óta kapcsolatban álló Csipak Péter cége - a helyi szállodákkal - saját forrásból felújíttatta a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, beleértve az útburkolatot és a házak homlokzatát is.

Az építészszakmában is példaértékűként emlegetett, információink szerint az Immobilia Zrt. részéről több százmillió forintos befektetéssel megvalósított rekonstrukcióért cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek a Deák Ferenc utca mintegy 500 négyzetméteres felületét.

Ezt a közterületet Csipakék kizárólagosan és saját elképzeléseik szerint hasznosíthatták,

miközben az utcába világhírű cégek üzleteit költöztették, létrehozva a Fashion Streetet. A közterület-használatért Csipakék fizettek az önkormányzatnak: az első néhány, kedvezményes év után évi mintegy 50 milliót.

Nem teljes körű tájékoztatás

Az előterjesztést végül megszavazta a képviselő-testület kormánypárti többsége, és velük szavazott információink szerint az LMP képviselője is. Nem nyomott gombot az MSZP-s Steiner Pál, aki a zárt ülés miatt részleteket nem árulhatott el, de a szerződésbontás tényét megerősíthette az Origónak.

Steiner Pál szocialista képviselő szerint a tájékoztatás nem volt teljes körű Fotó: Szabó Gábor

A szocialista politikus, a városrész volt polgármestere megjegyezte: az előterjesztéshez nem kaptak teljes körű tájékoztatást, ezért legalább utólag kikéri az önkormányzattól a szerződés mellékleteit és a döntést megalapozó dokumentumokat, majd ettől teszi függővvé, hogy mit lép. Azt mondta,

nem kizárt, hogy a budapesti Kormányhivatalhoz fordul a döntés megsemmisítését kérve.

Az előterjesztés indoklása nem nyilvánosan hangzott el, de az Origo úgy tudja, arra hivatkozva bontott szerződést az önkormányzat, hogy a megállapodásban az Immobilia Zrt. által vállalt vásárok, vendéglátós teraszok nem a kiemelt közterülethez méltó színvonalúak a Fashion Streeten.

Egyelőre ennyit tudni az előterjesztésről Forrás: Origo

Steiner ehhez annyit tett hozzá: ha a cél a Fashion Streeten a "zsibvásár" megszüntetése, akkor viszont szüntessék meg az ugyanilyen szibvásárokat a Váci utca déli szakaszán és a Bzailikánál is. Az egész történetet V. kerületi Simicska-balhénak tartja egyébként.

Akárhogy is reagál a lépésre Csipak cége, a döntéssel egy korszak zárul le az önkormányzat történetében,

hiszen a milliárdos vállalkozóval 20 éves üzleti kapcsolat szakad meg. Mint arról a Város Szíve blog is beszámolt, az ő cége üzemeltette például 2009-ig a fizető parkolást a kerületben, és számos - eddig meg nem valósult - ingatlanfejlesztést is tervezett a városrészben, mint például a Zeppelin-ház.

Milliárdos kártérítési per?

Steinerhez hasonlóan nem szavazott az előterjesztésről szóló döntésnél Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője sem, mert mint az Origónak elmondta, erre két jó oka is volt.

Juhász Péter szerint komoly kártérítési per is lehet a szerződésbontásból Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyrészt nem akart részt venni egy "fideszes belháborúban", másrészt a testület elé terjesztett anyagból számára sem voltak világosak a szerződés felmondásának körülményei, és emiatt arról sincs meggyőződve, hogy egyáltalán jogszerű-e lépés.

- tette fel Juhász a kérdést.

Majd küldik, ha leírták

A döntés hátteréről érdeklődve kerestük az ügyben csütörtökön az önkormányzatot. Azt közölték, hogy "a testületi ülés jegyzőkönyvének leírása folyamatban van, annak aláírását követően a testület

Próbáljuk megszólaltatni az Immobilia Zrt.-t is, hogy mit szól a döntéshez: a cégnél írásban ígértek reagálást.

Felszolgálóból lett milliárdos

Csipak Péter legutóbb azzal került a hírekbe, amikor tavaly nyáron - első fokon - felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért budai házát évekkel korábban részben természetvédelmi területre építtette.

Csipak 2010-ben - akkor 16 milliárdosra becsült vagyonával - az ország 32. leggazdagabb embere volt.

Az üzletember portréját korábban felrajzoló Heti Válasz szerint "a Csipak-sztori a 90-es évek elején indult: a kezdete olyan, mintha egy Hogyan legyünk gazdagok? című tanácsadó könyv oktatópéldája lenne". Csipak 50 ezer forintos kölcsönből a rendszerváltás évében nekivágott a Balatonnak szerencsét próbálni. Saját bevallása szerint a nyár végére így gyűlt össze az első egymilliója.