A Simicska–Orbán-háború káros hatásaival, a hatalom- és pénzéhséggel, a felhalmozódott és elfedett társadalmi feszültségekkel szembesítette a szakkollégista ősfideszeseket, köztük Orbán Viktort a kormányfő egykori mentora, későbbi minisztere, a jelenleg alkotmánybíró Stumpf István.

Ha így folytatják, és „a mostani elitváltás a polgári értékrend szempontjából ugyanolyan deficites módon zajlik le, mint huszonöt évvel ezelőtt, akkor nem lesz hosszú életű" – állapította meg A polgár és jogállam című elemzésében Stumpf István, aki egykor a Bibó Szakkollégiumban a Fidesz-alapítók mentoraként ténykedett, majd az első Orbán-kormányban kancelláriaminiszter volt, jelenleg pedig alkotmánybíró.

Kemény kritika egy baráttól

A politológus végzettségű Stumpf már-már egy ellenzéki pamfletbe illő kíméletlen kritikával szembesíti a kormányzatot a Tárki által kiadott, A magyar polgár című tanulmánykötetben, amelyben gondolkodó magyar polgárok (művészek, tudósok és vállalkozók) írnak arról, "milyen szerintük a (többi) magyar polgár, hol terem, mit akar és mit nem, és ha mégis igen, akkor miért". 

Orbán Viktor és Stumpf István 2013-ban, a Fidesz 23. születésnapjánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Stumpf esszéjében a veszélyek közé sorolta, hogy "felszínre került a szakkollégiumi generáció legerősebb belső párosa (Orbán–Simicska) közötti feszültség". A már több mint egy éve zajló háborúra emlékeztetve Stumpf azt írta, "korábban elképzelhetetlennek tűnt: a generáció legnagyobb politikai tőkése és legnagyobb gazdasági tőkése egymás ellen fordult,  felbomlott a több mint harminc éve tartó szolidaritás és barátság". 

Új törésvonalak, feszültségek

Szerinte új törésvonalak jelentek meg a hatalom belső köreiben, a Fidesz új generációjának már semmit sem jelentett a szakkollégiumi időszak érték- és élményvilága. "Sokuk számára a hatalmi pozíciók birtoklása, a szimbolikus és anyagi javak gyarapítása lényegesen nagyobb motiváló erővel bírt,  mint a politikai közösséghez tartozás élménye, illetve a nemzeti ügyek szolgálatának ethosza." 

Orbán Viktor miniszterelnök az idei március 15-i állami ünnepségen a MúzeumkertbenForrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktorról Stumpf azt írta, hogy "a világpolitika színpadára lépett (...) sokak szemében az európai kultúra megmentőjeként tűnik fel", aki visszaszerezte, sőt tovább növelte pártja hazai népszerűségét. A sikerek azonban – figyelmeztetett Stumpf – "sűrű ködként takarják el a társadalom mind szélesebb köreiben felhalmozódott feszültségeket".

Nincs euforikus hangulat

Stumpf szerint ugyanis az ország polgárainak többsége egyáltalán nincs euforikus hangulatban: „Sok jól képzett szakember és fiatal hagyja el az országot, és keres külföldön munkát. A polgári erények helyét egyre inkább a féktelen karriervágy és a gazdagodás hajszolása veszi át."  Az értékalapú elkötelezettség helyébe mindinkább a feltétlen lojalitás lép, a racionális érvelést pedig háttérbe szorítja az olykor demagógiába hajló populizmus – állapította meg. 

Nagy hatalomkoncentráció

Stumpf István kitért az alkotmányt felváltó új alaptörvényre is, mondván: az alkotmányozó többség birtokában új alaptörvényt léptettek életbe, kiterjesztve a politikai zsákmányrendszer tradicionális határait: a fontosabb közjogi pozíciókba a saját jelöltjeit jutatta be". Érdekesség, hogy éppen emiatt érte annak idején, alkotmánybírói kinevezésekor sok kritika Stumpfot

Stumpf Istvánt alkotmánybírói kinevezésekor sok kritika érteForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fidesz – folytatódik Stumpf helyzetelemzése – "az alkotmányozó többség magabiztosságával, rohamtempóban törvények százait fogadtatta el, a korábban oly fontosnak tartott jogállami értékek alárendelődtek a vegytiszta hatalmi érdekeknek  és rendszerépítő politikai célkitűzéseknek". 

A csúcsra járatott hatalomkoncentráció szerinte megnövelte a kormány cselekvőképességét, de jelentősen erodálta az alkotmányos demokráciába vetett hitet."  Eközben pedig – írta –, a kulturális-oktatási, valamint egészségügyi-szociális alrendszerekben kialakult működési zavarok a konzervatív értelmiségi körökben is elégedetlenséget okoztak. 

Orbán Viktor az idén februári évértékelőjénFotó: Szabó Gábor - Origo

Stumpf István esszéje végül egy figyelmeztetéssel zárul: "Ha a mostani elitváltás a polgári értékrend szempontjából ugyanolyan deficites módon zajlik le, mint huszonöt évvel ezelőtt,  akkor nem lesz hosszú életű. A fiatal demokraták alapító generációjának emlékeznie kell arra, hogy mi ellen lázadtak egykoron."