A válsághelyzetről tárgyalt a nemzetbiztonsági bizottság

menekültek röszke kerítés autó
Röszke, 2015. szeptember 15. Rendőrök az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének nemzetbiztonsági indokairól tárgyalt csütörtök reggeli, zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.
Vágólapra másolva!

A tanácskozás után mind Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke, mind pedig Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy új helyzet állt elő, s az elrendelt országos válsághelyzet a megelőzést szolgálja. Németh Szilárd hozzátette: nem csak humanitárius, hanem közegészségügyi, közbiztonsági és nemzetbiztonsági válsággal kell szembenézni.

Elég lenne csak a déli megyékben

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke ugyanakkor továbbra is túlzásnak tartja az országos válsághelyzet kihirdetését. Azt mondta: valóban előfordulhat, hogy tízezres embertömeg érkezik a magyar határokhoz, de ez ismét a déli határszakaszokon várható, így elegendő lett volna az ottani megyékben már érvényben lévő helyzet fenntartása, illetve meghosszabbítása.