Az MSZP beérte a Jobbikot

2016.03.17. 11:11

Az MSZP támogatottsága beérte a Jobbikét - derült ki a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A kormánypártok továbbra is az élen állnak, de kismértékben csökkent a Fidesz támogatottsága. 

A Fidesznek 26 százalékos tábora van a választókorú népességen belül, az elmúlt egy hónap 1 százalékpontos vesztesége statisztikai értelemben nem számottevő. Javított az MSZP, februárban 10, most 12 százalék sorakozott fel mögéjük. Mivel a Jobbiknak a márciusi eredménye 13 százalék (a múlt hónapban 14 százalék volt), szorossá vált a verseny a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért.

Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban azonos: az előbbié 3-ról emelkedett, utóbbié 5-ről csökkent 4 százalékra. Az Együtt-Korszakváltók Pártja 2 százalékon áll, a Liberálisok 1 százalékot érnek el. A választásra jogosultak egyharmada jelenleg távolságot tart a pártoktól.

Egyre aktívabbak a választók

A politikai aktivitás mértéke emelkedett a múlt hónaphoz képest: 39-ről 43 százalékra nőtt azok aránya, akik elmennének szavazni. A biztos pártválasztók, tehát a részvételükben eltökélt és pártpreferenciával rendelkezők körében mért adatok azonban továbbra is inkább tájékoztató jellegűek: itt a Fidesz 44, az MSZP 18, a Jobbik 17 százalékos.

A DK-nak 8, az LMP-nek 6, az Együttnek 3 százaléknyi támogatója van az aktív választók csoportjában - ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából származnak.

Erősödött az MSZP

A múlt hónapban a Jobbik egyértelműen megelőzte az MSZP-t, márciusra azonban kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Talán a salgótarjáni győzelemnek és a választási irodánál történteknek köszönhető, hogy nemcsak bővült a szocialista párt tábora, de aktívabbá is váltak a szimpatizánsaik: februárban 45, most 54 százalékuk tekintette magát biztos választási résztvevőnek.

A jobbikosok meglehetősen visszafogottak, mindkét hónapban csupán négytizedük mutatott aktivitást. A két párt szavazótábora rendkívüli módon eltér: az MSZP ott erős, ahol a Jobbik gyenge és fordítva. A baloldali párt az életkor emelkedésével egyre erősebb: márciusban a húszas éveikben járók 3 százalékától a hatvanas és annál idősebb korosztályok 28 százalékáig nő a táboruk mérete (az idősek körében ezúttal megelőzik a 23 százalékos Fideszt).

Fiatalok körében erős a Jobbik

A nemzeti radikális párt támogatottságának sajátossága viszont az, hogy a legfiatalabb választói csoportokban 20 százalékos (ez itt holtversenyben első helyet jelent a Fidesszel) majd a szavazói arány egyre csökken a legidősebbek 4 százalékáig. Az MSZP főleg az alacsonyabb iskolázottságúak támogatását élvezi, a Jobbik a középrétegekben kedvelt párt.

A két párt szavazótáborának közös vonása a kemény kormánykritika: a szocialisták - egy ötfokú, az iskolában megszokotthoz hasonló értékelő skálán – mindössze 1,8-es átlagosztályzattal minősítik az Orbán-kabinet teljesítményét; a jobbikosok véleménye a 2,1-es átlagban összegződik. A pártoktól távolságot tartó választók is eléggé negatívan látják a kormány tevékenységét: 2,2–esre értékelik.

A lakosság egésze egyébként a kabinet munkájáról közepesnél gyengébb értékelést ad, az összesített mutató 2,5. A legkedvezőbb véleménye a Fidesz-tábornak van, de a 3,7-es átlagosztályzat arra utal, hogy ők sem maradéktalanul elégedettek.