Közelebbről is ismerheti a kopaszokat Kubatov Gábor titkára

Nemzeti Választási Iroda, blokád
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23.
Vágólapra másolva!
Több kopasz is Kubatov Gábor titkárának, Kindlovits Máténak a Facebook-ismerőse volt azok közül, akik februárban megakadályozták a szocialista Nyakó Istvánt abban, hogy népszavazást kezdeményezzen a vasárnapi zárvatartás ügyében. A Fidesz alelnökének titkára a Fradi mérsékeltebb szurkolóival több alkalommal is konfliktusba keveredett, a drukkerek szerint ugyanis ellenük vetették be a Fradi Securityt, amikor bírálták Kubatov Gábor ferencvárosi tevékenységét. Kindlovits Máté Facebook-profilja az eset óta elérhetetlenné vált.
Vágólapra másolva!

„A választási irodánál felsorakozó fiatalembereket még csak látásból sem ismerem" – nyilatkozta Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke, a Ferencvárosi Torna Club elnöke a februári incidenssel kapcsolatban, amikor

15-20 erőember akadályozta meg a szocialistákat abban, hogy népszavazást kezdeményezzenek a vasárnapi boltzárról.

Az Origo információi szerint azonban a titkára,

Kindlovits Máté közelebbről is ismerheti a kopaszokat, a Facebookon ugyanis több olyan erőembernek is az ismerőse volt,

akik az eset idején jelen voltak a Nemzeti Választási Irodánál.

Forrás: Facebook

Az incidens óta inaktívvá vált adatlapja szerint a kopaszok közül ismerte például a szolnoki Cs. Mihályt és Sz. Kálmánt is, akik rendszeresen dolgoztak a meccsek biztosításáért felelős Fradi Securitynek.

Forrás: Facebook

Cs. Mihály a biztonsági cég egyik vezetőjének (szurkolói koordinátorának), Fölgye Pálnak a helyettese is.

Egy XVII. kerületi kocsmában érnek össze a szálak

Az már korábban kiderült, hogy Kindlovits Máté és Varró Ádám, aki Erdősi Lászlóné kísérője volt a választási irodában, osztálytársak voltak a XVII. kerületi Pál Apostol Gimnáziumban. Velük szintén egy osztályba járt Sipos Bence, aki jelenleg a Fradi kommunikációs igazgatója. Az iskolában korábban tanárként dolgozott Riz Levente, a kerület fideszes polgármestere. A szurkolók között terjedő pletykák szerint pedig a rákosmenti Patak sörözőbe jártak mulatni, és feltehetően ekkor ismerték meg Fölgye Pált is, aki a Fradi Security szurkolói koordinátora.

Erdősi Lászlóné és Varró Dániel, valamint a kopaszok együttműködése egyértelműnek tűnik, ezt bizonyítja az Origo fotója, valamint a Bors által megszerzett biztonsági kamerafelvétel is.

Büntetett előélet, balhék

A Nemzeti Választási Irodánál történt február végi incidensben a Fradi Securitynek dolgozók közül részt vett még J. Lóránt és K. Tibor is, akiknek - Cs. Mihályhoz hasonlóan - volt már dolguk a rendőrséggel.

Nyakó István szerint azért nem tudta benyújtani a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdését, mert az irodánál megjelent erőemberek megakadályozták ebben Fotó: Szabó Gábor - Origo

J. Lórántot például az Origo információi szerint tavaly decemberben bevitték a rendőrségre, miután társával összeverekedtek egy vendéggel azon a szolnoki szórakozóhelyen, ahol kidobóként dolgoztak. J. Lóránt nem is titkolta ezt az esetet, a Facebookon is posztolt a rendőrségről, azzal a szöveggel, hogy

Cs. Mihály saját bejegyzésében pedig arról írt, hogy „Ez a kamerakorszak nem könnyíti meg a dolgunkat".

Az Origo megkereste Kindlovits Mátét, Kubatov Gábor titkára azonban nem válaszolt a feltett kérdéseinkre, később pedig elérhetetlenné tette Facebook-oldalát. Baranyai Imrét, a Fradi Security vezetőjét telefonon értük utol, de ő sem akart nyilatkozni. A Fradi a Nemzeti Választási Irodánál történt eset után közleményben cáfolta, hogy bármilyen közük lenne a történtekhez.

A szurkolók nem szeretik

A Ferencváros mérkőzéseit saját biztonsági szolgálata, a Fradi Security biztosítja. A Fradi-drukkerek szerint viszont a 2009-ben létrejött szervezetet nem csak erre használják, mert állításuk szerint több alkalommal is bevetették ellenük, amikor kritizálták az új, Kubatov Gábor elnökhöz köthető vezetést.

Egy 2014-es, Paks elleni meccsre például két molinót is be akartak vinni, az egyiken az állt, hogy „Legyen béke és egyetértés", a másikon pedig az, hogy „Hol a Tábor?". Utóbbi egyértelmű állásfoglalás a vénaszkenner és az új vezetés ellen, sok mérsékelt drukker ugyanis úgy látja, hogy a „B-középnek" nevezett szurkolói keménymag nélkül nem az igazi a meccsek hangulata, a szurkolás pedig erőtlen.

A Fradi Security végül nem engedte be a „Hol a Tábor?" feliratú transzparenst,

a szurkolók szerint azért, mert egy új tábor mesterséges kiépítésén dolgoznak, és a régi idők visszasírása akadályozná ezt.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy másik, Haladás elleni bajnoki mérkőzés előtt szintén készültek a szurkolók, akkor fehér papírokat osztogattak, hogy a meccs elején azt lobogtassák a béke jegyében. A meccs előtt a kezdeményezést magyarázó plakát előtt álltak, amikor megjelent néhány Fradi Security-tag, és Kindlovits Máté is, akik - a szurkolók állítása szerint - végül letépték a plakátot.

A drukkerek és a Fradi Security közötti rossz viszonyt jelzi utóbbiak gúnyneve is, a legtöbben ugyanis csak „szekusoknak" hívják őket, a rendszerváltás előtti román titkosrendőrségre, a Securitatére utalva.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke azt mondta, látásból sem ismerte a kopaszokat Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Fidesz és a Fradi Security közötti kapcsolat egyébként már korábban is felmerült, amikor 2013-ban az alkotmány módosítása ellen tüntetők elfoglalták a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarát, és megpróbáltak bejutni az épületbe is. A székházat védte az akkori Fradi Security-vezér Sz. Ferenc is, aki később azt állította, hogy senki sem rendelte oda, saját meggyőződéséből segített az épület biztosításában.

Nagy biznisz a meccsbiztosítás

Azok a kopaszok, akik a Nemzeti Választási Irodánál is jelen voltak, ahhoz a nagyjából 50-80 fős keménymaghoz tartoznak, akiket rendszeresen foglalkoztat a Fradi Security. A cégnek ugyanakkor 2014-ben - 160 millió forintot is meghaladó árbevétel mellett - mindössze négy állandó alkalmazottja volt, a meccsek biztosításában részt vevő 200-300 főt ugyanis alvállalkozóként foglalkoztatják.

A Fradi Security tulajdonosa 50 százalékban a Ferencvárosi Torna Klub, 50 százalékban pedig a Green Guard Kft., utóbbi Baranyai Imre érdekeltségébe tartozik. A biztonsági cég szurkolói koordinátorának, Fölgye Pálnak van egy saját biztonsági cége is, a Nelson Security Kft., amely rendszeresen vállal más sportrendezvényeken is őrzési feladatokat.