Megsemmisült a belvárosi ingatlanügyletek bizonyítéka

Rogán Antal
Velence, 2015. szeptember 16. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője érkezik a Fidesz-KDNP kétnapos kihelyezett tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójára a velencei Velence Resort & Spa szálloda előtt 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Pontosan nem ismert "technikai ok" miatt megsérült az a CD, amin a belvárosi ingatlanértékesítések miatt hűtlen kezelés gyanújával folyó nyomozás egyik bizonyítéka, a Rogán Antal polgármestersége idején eladott 800 ingatlan listája van. A bizonyíték megsemmisülése csak egy párhuzamosan folyó bírósági eljárás mellékszálaként, véletlenül derült ki.
Vágólapra másolva!

Upsz, a rendőrségen megsemmisült a Rogán elleni egyik bizonyíték. (...)

Éppen az a CD sérült meg, és lett használhatatlan, ami az utóbbi években a belvárosban eladott 800 darab ingatlan listáját tartalmazza.

Hogy miket adtak el, kiknek és mennyiért a Rogán-időkben – írta a belvárosi ingatlanügyeket feltárásával is foglalkozó Juhász Péter V. kerületi önkormányzati képviselő, az Együtt alelnöke.

Upsz, a rendőrségen megsemmisült a Rogán elleni egyik bizonyíték. Hiba csúszott a független igazságszolgáltatás...

Közzétette: Juhász Péter2016. március 16.

Véletlenül derült ki

Juhász Péter az Origónak azt mondta, véletlenül, egy másik, a témában folyó peres eljárás mellékszálaként derült csak ki, hogy az ingatlanértékesítések ügyében hűtlen kezelés gyanújával folyó nyomozás egyik fontos bizonyítéka megsemmisült.

Juhász Péter a vitatott ingatlanértékesítések miatt általa szervezett korábbi tüntetésen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az V. kerületet 2006-2014 között polgármesterként vezető jelenlegi miniszter,

Rogán Antal ugyanis személyiségi jogi pert indított Juhász Péter ellen, amiért az ellenzéki politikus korábban azt állította róla, hogy "bűnözőkkel üzletelt".

Juhász Péter arra utalt, hogy egy belvárosi önkormányzati ingatlan bérlője, majd vevője egy olyan cég volt, amely Portik Tamás, a 90-es évek olajmaffia-botrányaiban főszerepet játszó egykori Energol-vezér élettársaként a sajtóban elhíresült Pápa Marianne érdekeltsége volt.

Juhász nem hagyja annyiban

A személyiségi jogi perben a bíróság nemcsak Portik Tamás tanúmeghallgatásáról döntött, hanem ehhez kapcsolódóan bekérte a „meghallgatásához releváns dokumentációként” a Rogán Antal idején értékesített ingatlanok említett listáját CD-n. A rendőrség erre közölte azt, hogy

a fájl megsérült.

Juhász Péter az Origónak azt mondta, nem hagyja annyiban a dolgot: újra kérelmezni fogja, hogy a személyiségi jogi perben kérje be a bíróság a listát, vagyis a nyomozó hatóságnak újra be kell azt szereznie - ha nincs másolata, akkor az önkormányzattól.

Így vigyáznak a bizonyítékra?

Juhásznak ugyanis nincs másolata a CD-ről, hiszen - mondta - az nem is az övé volt, hanem a hűtlen kezelés gyanújával folyó nyomozásban kérte ki a rendőrség az V. kerületi önkormányzattól. Kerestük az önkormányzatot, hogy megtudjuk, van-e másolatuk a CD-ről, vagy újra össze kell szedniük az adatokat, és ha igen, az mennyi időt vehet igénybe.

A Juhász által kifogásolt ingatlanértékesítések idején Rogán Antal vezette a kerületet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az önkormányzat sajtóosztálya azt válaszolta, hogy

Az, hogy egy válasz összeállítása mennyi időt vesz igénybe, az mindig a konkrét megkeresés függvénye - írták.

Egy korábbi testületi ülés - Rogán Antal még polgármesterként és Sélley Zoltán akkori jegyző Fotó: Origo

Kerestük a rendőrséget is, pontosabban a nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Irodát, nekik az alábbi kérdéseket tettük fel - amint érkezik válasz, megosztjuk olvasóinkkal.

  • Mi az a "technikai ok”, ami a CD-n lévő fájl, az ingatlanlisták megsérülését okozta?
  • Készített-e a rendőrség másolatot a bizonyítékról? Nem előírás a másolat készítése?
  • Gyakran fordul elő, hogy megsemmisülnek bizonyítékok?
  • Indult-e belső vizsgálat, hogy kiderüljön: ki hibázott, ami miatt megsemmisült egy bizonyíték?
  • Ha a bíróság ismét bekéri az adatokat, a rendőrség újra kikéri a listát az önkormányzattól?

A rendőrség válasza szerint nincs mégsincs miért aggódni, mert "A bíróság által kért adathalmaz - egy folyamatban lévő nyomozás nyomozati iratainak részét képező

több száz A3-as oldalnyi nyomtatott iratmennyiség - az eljáró hatóság rendelkezésére áll,

sőt az eljáró bíróság számára is beszerezhető."

Fordulatos nyomozás

A Nemzeti Nyomozó Irodánál folyó nyomozás a bizonyítéknak számító CD megsemmisülése nélkül is fordulatokban gazdag. Juhász Péter 2014 év végén tett feljelentést az ingatlanügyek miatt, ám azt a nyomozó iroda 2015 februárjában elutasította. Juhász Péter panasszal élt a határozat ellen, mire a Fővárosi Főügyészség hivatalból mégis elrendelte a nyomozást.

Justitia szobra a Kúrián - a főügyészség utasított végül hivatalból a nyomozásra Fotó: Szabó Balázs [origo]

Mint arról az Origo beszámolt, a főügyészség kemény kritikával illette a nyomozóhatóságot, felhívva a figyelmet például arra, "tény, hogy a bérleti szerződések határozatlan időre köttettek, de a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, és ilyen előzmények mellett a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja - nem kizárhatóan - a vételárkedvezmény megszerzése lehet".

Erre utalt feljelentésében is Juhász Péter, kifogásolva az ügyészség által is említett modellt, amelyben az önkormányzat az ingatlant előbb bérbe adta, majd

a bérlő rövid időn belül kedvezménnyel megvette az ingatlant, hogy aztán több esetben gyorsan jóval magasabb áron továbbértékesíthesse.

Tavaly decemberben a nyomozóiroda meg akarta szüntetni a nyomozást - nyilvánosságra is került a határozattervezet, miszerint nem történt bűncselekmény. Csakhogy a főügyészség ezt nem fogadta el, és ismét a nyomozás meghosszabbítására utasított. Az újabb határidő február végén járt le. Rákérdeztünk a nyomozóirodánál, hogy azóta mi történt, és kiderült, hogy ismét meghosszabbították a nyomozást. Azt írták:

A nyomozás határideje 2016. július 21., amely meghosszabbítható."

50 milliós haszon 8 hónap alatt

A CD-n megsemmisült 800-as listából talán a legizgalmasabb a sokat emlegetett Károly körúti üzlethelyiség 2011-es értékesítése. A Károly körút 26. szám alatti üzlethelyiség igazi aranybányának bizonyult - igaz, nem az önkormányzatnak. Az akkor, 2011-ben még Rogán Antal irányításával működő V. kerület először bérbe adta a 212 négyzetméteres, kétszintes, utcára nyíló üzlethelyiséget.

Mint arról az Origo is beszámolt, két hónappal később a kerület a bérlőnek járó 30 százalékos kedvezménnyel, csökkentett áron el is adta az ingatlant. A bérlőből tulajdonossá váló cég időközben maga is tulajdonost váltott, majd

nyolc hónappal később továbbadta az üzlethelyiséget - mintegy 50 millió forintos haszonnal.

Az ügy kulcsszereplője a bérlő, majd vevő Classic Immo Kft., amelyet 2011. augusztus 24-én jegyeztek be a cégbíróságon. A nyilvános cégadatok szerint erre az üzletre alapították, hiszen alig néhány napos cége nevében Széky Péter ügyvezető már augusztus végén bérbevételi kérelemmel fordult a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-hez.

A bérleti díjjal elmaradt korábbi bérlő, a Mednyánszky Galéria kilakoltatása és az üzlethelyiség 2011. májusi visszavétele óta

üresen álló ingatlant négy másik cég is bérbe vette volna.

Az egyik cukrászdát, a másik természetgyógyászati rendelőt, a harmadik női divatáruüzletet alakított volna ki, de - két csereingatlant felajánlva - jelentkezett a Mednyánszky Galéria korábbi vezetője is.

A Classic Immo vendéglátás céljára szemelte ki a helyiséget. Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága 2011. szeptember 6-i ülésén meghozott egyhangú döntésében, miszerint az üzlethelyiséget nekik adják bérbe, szerepet játszhatott az is, hogy - az eltérő tevékenységi kör miatt - a többiektől a forgalmi érték 6 százalékát jelentő éves bérleti díjat kérhettek, míg tőlük 8 százaléknak megfelelőt.

Rájöttek, hogy meg is vennék

Innen már gördülékenyen ment minden: szeptember 20-án Rogán Antal polgármester hozzájárult a bérbeadáshoz és az ingatlan funkcióváltásához, majd október 1-jei hatállyal ő és Széky aláírta a határozatlan idejű bérleti szerződést, benne havi 444,271 ezer forint + áfa összeggel (a 111 négyzetméteres félemeleti részé havi 188 ezer, a 101 négyzetméteres földszintié 256 ezer forint).

Érdekesség, hogy bár az Origo birtokába jutott iratok szerint az ingatlan hivatalos átadás-átvétele csak október 18-án történt meg - a jegyzőkönyv rögzítette, hogy az ingatlanban nincs sem világítás, sem fűtés -, a bérlő már látatlanban, egy nappal korábban, október 17-én eljuttatta szándéknyilatkozatát az üzlethelyiség megvásárlására a vagyonkezelő vezérigazgatójának.

Elővásárlási jog

A bérlő a vásárlási szándékát azzal indokolta, hogy tulajdonosként kedvezőbb feltételekkel vehetne fel bankhitelt a vendéglátóhely kialakítására, mint bérlőként, és egy összegben ki is tudná fizetni - az általa akkor még nem is ismert - vételárat. Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága november 8-án döntött is az ingatlan elidegenítésre kijelöléséről, magyarán eladhatóvá nyilvánításáról.

November 17-én írt is Sélley a bérlőnek, hogy az ingatlant elidegenítésre jelölték ki, és kérdezte, kívánnak-e élni elővásárlási jogukkal. Az ügyvezető jól tudta, hogy a bérlőket egyösszegű vásárlásnál minden esetben 30 százalékos kedvezmény illeti meg a forgalmi értékből. November 23-án a bérlő válaszolt is, hogy élne elővásárlási jogával, egyúttal mellékelte a szerződéstervezetet is.

Így lett a 75 millióból 52 millió

Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága és a képviselő-testület is a bérleti szerződés előtt készített ingatlanforgalmi értékbecslés összegeit hagyta jóvá. Eszerint az utcára néző, nagy, üvegportálos üzlethelyiség a Károly körút felkapott, forgalmas részén, pár lépésre a Deák tértől, a metróról és a Váci utcától 74,89 milliós forgalmi értékű, a kedvezménnyel pedig az eladási ár 52,42 millió forint.

A Classic Immo mintegy 23 milliós kedvezményt kapott a vételárból bérlőként Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Még aznap, amikor a Classic Immo ügyvezetője jelezte elővásárlási szándékát, ő és Rogán Antal alá is írták a már előkészített szerződéstervezetet a fenti, 52,42 milliós vételárral. Ez 247 ezer forintot jelent négyzetméterenként - ez ma egy átlagos pesti téglalakás vagy egy újbudai luxuspanel négyzetméterárának felel meg.

Hamar továbbadták, sokat kerestek

A Classic Immo - bár kezdetben komolynak látszottak a tervei - hamar felhagyott azzal, hogy a Károly körúti üzlethelyiségben vendéglátóhelyet hozzon létre, és felfuttassa. Inkább továbbértékesítette az ingatlant, amelyhez - bérlőként - jelentős kedvezménnyel jutott.

A vásárlás után alig 8 hónappal, 2012. július 25-én a Classic Immo értékesítette az üzlethelyiséget.

A vevő egy 1977-es születésű testvérpár, a Király utcában lakó Lokhvitskiy Mikhail és Lokhvitskaya Liubov volt. Az ár pedig 102 millió forint, vagyis az eredeti vételár csaknem duplája.

A grúz származású Lokhvitskiy Mikhail egyébként éppúgy nagy rajongója az V. kerület egyik felkapott, kiváló konyhájáról híres, borsos árú szórakozóhelyének és éttermének, a Kiosknak, mint az ott gyakran megforduló Rogán Antal. Mindketten szerepelnek a Kiosk Facebook-fotóalbumában.