A Nézőpont Intézet blogján megjelent cikk szerint a tanárok valójában azt követelik, hogy a kormány változtasson a menekültpolitikáján. A Deák Dániel által írt bejegyzés szerint Pukli Istvánék arra használják fel a pedagógusokat, hogy "kiépítsenek egy újabb bevándorláspárti balliberális ellenzéki mozgalmat". 

"Egyértelművé vált, hogy a szlogenek szintjén a pedagógusokért és a diákokért kiálló csoportoknak sokkal több a követelésük: változtasson a kormány a bevándorlás-politikáján, legyen megengedőbb az illegális bevándorlókkal" - írta Deák Dániel a Nézőpont Intézet blogján. 

Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezetőjeFotó: Polyák Attila - Origo

Ezt a következtetést abból vonta le, hogy Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője a migránskérdéshez hasonlította a kormány oktatáspolitikáját. Törley azt mondta, „a migránskérdés is nagyon ebbe beleilleszthető problematika. Tehát hogy valamiféle olyan gőggel és olyan kivagyisággal közelítik meg azokat az embereket, akik ebben az országban élnek, vagy valamilyen módon ide kerülnek, ami elfogadhatatlan a számunkra." 

A Nézőpont Intézet elemzője szerint "kibújt a szög a zsákból". "Pukli István szoros kapcsolata a szocialista párttal eddig is ismert volt, ugyanakkor az ellenzéki csoport többi tagját az ismeretlenség homálya fedte. Szerencsére minél többet szerepeltetik magukat, annál jobban megismerhetjük őket és valódi törekvéseiket" - írta.