Lehetetlenné válhat az érdemi egyeztetés a kormányzattal, ha tovább folytatják azt a tanárokkal kapcsolatos kommunikációt, amely az elmúlt hónapokat jellemezte - közölte a Pedagógusok Szakszervezete. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányhoz tartozók balhésnak és pofátlannak nevezik őket, mint ahogyan az is, hogy Böröndi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa levarangyozta az elégedetlen tanárokat. A Földművelésügyi Minisztérium péntek délután közölte, kirúgták a főtanácsost. 

„Majd fing elvtárs megoldja. És lesz kréta. A kockás kokárda mindent helyretesz. Varangy dolgok ezek, méghozzá varangy tanárokkal” - írta Facebook-oldalán Böröndi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa a Népszabadság szerint. 

Forrás: MTI/Mohai Balázs

 A Pedagógusok Szakszervezete közleménye szerint nem szolgálja az ország, a köznevelés érdekét az a kormányzati magatartás, amelyik a „belügyekbe történő beavatkozásként” értékeli a köznevelés szereplői részéről érkező észrevételeket, javaslatokat. Egyes kormánytisztviselők a nyilatkozataikban folyamatosan megalázzák az egész pedagógustársadalmat - írják.

 A szakszervezet szerint a "kormánynak el kellett volna gondolkoznia azon, megengedhet-e magának ilyen megalázó, cinikus magatartást", a kialakult helyzet miatt pedig "lehetetlenné válhat az érdemi egyeztetés".

A földművelésügyi tárca péntek délután egy egymondatos közleményt adott ki, amelyben azt írták: „A mai napon a Földművelésügyi Minisztérium megszüntette Böröndi Lajos szolgálati jogviszonyát”.