Ligetvédők őrzik a kivágásra ítélt fákat

Liget
Vágólapra másolva!
Civilek és ellenzéki pártok aktivistái nemzeti színű szalagokkal kerítették körbe a kivágásra ítélt fákat a Városligetben, és készek a testükkel is megakadályozni, hogy a Főkert emberei folytassák a csütörtökön megkezdett fakivágást. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Ligetvédő civilek, az LMP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) aktivistái folyamatos jelenlétükkel igyekeznek megakadályozni a Városligetben, hogy a főváros kertészeti cégének emberei folytassák a csütörtökön megkezdett, majd a civil akcióval leállított fakivágást.

A tiltakozók délután kettőre nagyjából harmincan lettek.

Testükkel védik a fákat: addig nem lehet elkezdeni a munkát, amíg ott vannak. A kivágásra ítélt, szerintük megmentendő fákat nemzeti színű szalagokkal jelölik meg.

Nemzeti színű szalagokkal védik a fákat Fotó: M. Schmidt János - Origo

A tiltakozás helyszínén, a régi Hungexpo területén megjelent Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM politikusa is. Ő azt mondta a jelenlévőknek, hogy ha a rendőrség jogszerűen jár el,

három napig még biztosan nem lesz rendőri intézkedés.

Szerinte valakinek birtokvédelmi eljárást kell kezdeményeznie, ha a tiltakozókat el akarja távolíttatni a területről. Az eljárást a zuglói jegyzőnél kell kezdeményezni. A polgármester információi szerint péntek délig ilyen megkeresés nem érkezett a jegyzőhöz. Ha a mai napon mégis érkezik birtokvédelmi kérelem, akkor a jegyzőnek három napja van az eljárás megkezdésére.

Illés nem jelent fel senkit

Az Origo tudósítója úgy tapasztalta, hogy időnként megjelenik két rendőr a tavaly őszig Kertem néven szórakozóhelyként üzemelő területen, de nem intézkednek, csak figyelik az eseményeket. A terület kerítésének közelében egy rendőrautó is áll.

Civilek és PM-es aktivisták csoportja igyekszik megakadályozni a fakivágást Forrás: Origo

Tegnap volt egyébként rendőri intézkedés: a Fidesz politikusát, Illés Zoltánt akarta lebeszélni egy rendőr arról, hogy eltávolítsa a terület köré húzott fekete ponyvát. A rendőr szerint a politikus az akciójával rongálást követett el, de Illés Zoltán ezt tagadta. Az intézkedés heves ordibálásba fulladt.

Illés Zoltán az Origónak telefonon azt mondta, hogy bár korábban ezzel fenyegetőzött, mégsem tesz feljelentést az üvöltöző rendőr ellen. "Ez egy gesztus a részemről. Nem akarok neki rosszat" - mondta a politikus.

- ezt is mondta Illés Zoltán.

Az üvöltözésről a rendőrség azt mondta az Origónak, hogy "a rendőr által tanúsított magatartás és kommunikáció nem felel meg a követelményeknek és az elvárt intézkedési kultúrának". Azt is írták, hogy

a XIV. kerületi rendőrkapitány intézkedik az ügyben.

A tiltakozó civilek és a politikusok délután egyeztetést tartottak. Abban állapodtak meg, hogy a Városliget területén egyetlen fát sem hagynak kivágni, ezen kívül el akarják érni, hogy ne épülhessenek új épületek a ligetben, legfeljebb csak a régiek helyén.

Politikusok és civilek egyeztetnek Fotó: M. Schmidt János - Origo

"Az első csatát megnyertük, de a háborút még nem" - mondta rögtönzött sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. "El fogunk menni a falig, nem hagyjuk, hogy Budapest tüdejét megsemmisítsék - mondta Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője.

A civilek nem hisznek a beruházónak

Csák Gergely, a "Legyen a Liget a kertem" nevű csoport egyik vezetője az Origónak azt mondta, személy szerint neki

nem lenne baja a régi, romos épületek elbontásával.

Szerinte a gond az, hogy ezek helyére sokkal nagyobbakat akarnak felhúzni a jelenleg ismert tervek szerint. Arról is beszélt, hogy már nem hisznek a beruházó Városliget Zrt.-nek, ezért akarják megakadályozni az építkezés megkezdését.

"A tervek állandóan változtak, miközben a budapestiek nem mondhatták el véleményüket arról, hogy milyennek szeretnék látni a ligetet" - mondta. Már azt sem hiszik el a cégnek, hogy olyan sok beteg fa van a Ligetben, ahogyan azt állítják. Azzal, hogy folyamatosan hazudtak, állandóan változtatták a terveket, elvesztették szavahihetőségüket - mondta az Origónak Csák Gergely. "Ezért akarjuk megakadályozni, hogy akár egyetlen kapavágás is történjen addig, amíg a budapestiek véleményét ki nem kérték" - fogalmazott.

A friss vágások nyomain is tiltakoznak Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az egykori Hungexpo területén folytatott demonstráció akadályozza az évtizedek óta üresen álló, helyenként életveszélyes romépületek eltakarítását - írta közleményében a terület felújításával megbízott Városliget Zrt.

Azt állítják, hogy a volt Hungexpo területén

a teljes faállományt műszeres vizsgálatokkal mérték fel.

A cég korábbi közleményéből kiderült, hogy az állapotfelmérést a a főváros kertészeti cége, a Főkert Zrt. végezte el. Szerintük 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példányt - szám szerint 5 fát - pár napon belül átültetnek.

Az egészséges fák közül négyet azért nem mentenek meg, mert azok nem őshonosak, így jogszabály tiltja az átültetésüket - derül ki a közleményből. A többi érintett fa a bontásra kijelölt épületek alapjába, illetve a kerítésbe belenőtt egyed, így átültetésüket nem lehet megoldani - állítja a cég. Azt is írják, hogy a kivágott fákat a jogszabályok által előírt módon, többszörösen pótolják.

Csütörtökön kezdődött

A tiltakozók csütörtökről péntekre virradó éjjel is a parkban voltak. A régi Hungexpo területének romos épületei közelében vertek tábort. Itt tavaly őszig egy szórakozóhely, a Kertem működött. A Főkert emberei többször megjelentek a területen a délelőtt folyamán, de nem folytatták a faágak levágását.

Csütörtökön az ágak levágásával kezdték a favágást a Városligetben Fotó: M.Schmidt János – Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, emelőkosárból, magasban lévő faágak levágásával kezdődött meg a Városliget parkrehabilitációja. Felzúgtak a láncfűrészek, és mint a Városliget átépítéséért felelős cég közleményéből kiderült, az ágak levágása csak az első lépés.

Egész fákat is eltüntetnek majd a parkból.

Azt írják, hogy csak a volt Hungexpo területén 19 fát vágnak ki "növényegészségügyi és kertészeti okok" miatt hamarosan. A cég közleménye szerint 10 egészséges fát is ki kell vágni, ötöt pedig átültetnek majd március 21-22. között.

A munkálatokat csütörtökön a civilek és ellenzéki politikusok akciója akadályozta meg.